Majoritetens budget handlade mycket om besparingar. Under tisdagen kom ett par av oppositionspartierna, i form av Moderaterna och Kristdemokraterna, med en kontring när de redovisade hur ännu mer pengar kan sparas 2023.
– Vår investeringsbudget är 67,3 miljoner kronor. Majoritetens investeringsbudget är 136 miljoner, så vår är drygt 70 miljoner kronor lägre. Vi vill skjuta satsningar på Förvaltningstorget, Bruksparken och stationshuset på framtiden, säger Inge Jacobsson (M).
– Det blir väldigt stora summor att renovera stationshuset, vi vill se om det går att hitta lokaler på annat håll, där det inte behöver investeras 25–30 miljoner kronor, säger Kristin Andersson (KD).
Partierna föreslår även anställningsstopp för att få bukt med kommunens dåliga ekonomi.
– Där skulle vi kunna spara många miljoner kronor, undantag ska givetvis vara inom bristyrken som lärare, förskolelärare och vårdjobb. Vi skulle kunna tänka oss anställningsstopp i kommunen under hela 2023 och sedan utvärdera det, säger Per-Olov Strandberg (M).
De lyfter fram att skolan är framtiden och att de vill lyfta utbildningsorten Finspång.
– Vi har sett att majoritetens måluppfyllelse är att 90 procent av eleverna ska nå godkända betyg i grundskolan. Vi tycker det är häpnadsväckande, målet ska vara att alla barn i grundskolan ska nå 100 procent. Man kan inte gå in med ett mål om att tio procent inte kommer att nå dit, säger Per-Olov Strandberg.
– Trafikverket har nollvision, att ingen ska dö eller skadas, i trafiken. Det går inte att nå fullt ut, men målet måste ändå vara att sträva efter 100 procent, menar Inge Jacobsson.
Vad är ert förslag för att skolan i kommunen ska bli bättre?
– På varje enhet borde en kvalitetsuppföljning göras, som redovisas varje kvartal till kommunstyrelsen. Vi måste få veta hur förutsättningarna ser ut och vad som behöver göras ute i skolorna, säger Per-Olov Strandberg.
– Det måste finnas full insyn hur det ser ut på varje skola. Vi som kommun måste bli bättre på att lyssna på professionen, de som jobbar ute på enheterna, påpekar Kristin Andersson.
Oppositionspartierna har flera besparingsförslag. Ett är att Räddningstjänsten i Finspång kan ingå i RTÖG, Räddningstjänsten i Östra Götaland.
– Varför ska vi ha egen räddningstjänst och stå utanför övriga kommuner i länet? Vi måste hitta samordningsvinster, säger Per-Olov Strandberg.
– Det finns många miljoner kronor att spara på en sådan samordning, tillägger Inge Jacobsson.
De har även en del tankar kring hur pengar kan sparas på Grosvadsområdet i Finspång.
– Under vintertid skulle ett alternativ kunna vara att stänga badhusets utomhusfaciliteter, det skulle spara el- och uppvärmningskostnader. Vi föreslår också att driften av hela Arena Grosvad upphandlas, istället för att köpa in maskiner, så skulle det kunna läggas ut på entreprenad, säger Kristin Andersson.
Upphandlingar av transportenhetens verksamhet, städningen av kommunens lokaler och personlig assistans är andra förslag på besparingsåtgärder.
– Hällestadgården är en satsning som redan är igång, men det går att fundera på om kommunen måste äga fastigheter, det behöver man inte alltid göra, det går att hyra, säger Inge Jacobsson.
– Besparingar krävs och vi vill prioritera vård, skola och omsorg, det är dessa områden vi måste värna om, konstaterar Per-Olov Strandberg.