Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så vill politikerna ändra fullmäktige

Fler mikrofoner behövs i sessionssalen, där kommunfullmäktige har sina sammanträden. Det tycker flera partier i sina remissvar till demokratiutskottet. Två kortare sammanträden per månad i stället för ett långt. är en annan synpunkt.

FINSPÅNG2005-10-17 06:00
Det är förslag från oppositionspartierna i remissvaren till demokratiutskottet.
Från början genomförde demokratiutskottet en enkät bland ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige. Utifrån enkätens resultat tog utskottet fram en lista på problemområden. Till exempel nervositet inför att yttra sig, männen är de som dominerar i debatterna, sammanträdena är för långa, det förekommer personangrepp och ljud, ljus och ventilation är dåligt i fullmäktigesalen.

Sammanfattningar
Remissvar har kommit från moderaterna, folkpartierna, centern, kristdemokraterna och vänsterpartiet.
Moderaterna skriver bland annat, att en anledning till att få yttrar sig i debatterna kan vara att frågan redan är grundligt diskuterad i partigrupp eller i en nämnd. När frågan kommer till fullmäktige kan partiet välja att gruppledare eller ordförande redogör för synpunkterna. Moderaterna anser dessutom att vid stora frågor med många handlingar, bör det finnas sammanfattningar över viktiga händelser och tidigare fattade beslut.
Utbildning för politikerna i fullmäktige bör uppmuntras, anser moderaterna, som också förespråkar frivilliga tidsbegränsningar i debatterna. Fler högtalare och mikrofoner kan spara tid och underlätta inlägg i diskussionen.

Mikrofoner
Folkpartiet tycker bland annat att det ska finnas mikrofoner vid varje plats i sessionssalen. Då kan det bli snabba replikskiften. Man slipper vänta på att folk ska gå fram och tillbaka till sin plats. Varje parti har ansvar för att se till att det blir jämnare ansvar mellan kvinnor och män för att föra debatten. Bort med heltäckningsmattan av allergiskäl, tycker folkpartiet, som också vill se bättre ventilation och ljudanläggning.
Partiet vill se ha två beredningar i viktiga frågor. Först en beredning för allmän debatt. Efter debatten går ärendet tillbaka till den nämnd den tillhör frö att beredas på nytt, den här gången inför beslut. Detta leder till två fullmäktigesammanträden per månad istället för ett, som det är nu. Ett kf-möte för debatt och ett för beslut. Då skulle sammanträdena inte behöva bli så långa, anser fp.
Centern anser också att det vore bra med mikrofoner vid varje plats. Partiet tycker att man ska prova med tidsbegränsade inlägg. Det finns pengar avsatta för att göra miljön i sessionssalen bättre, påpekar centern. Partiet understryker vikten av information tidigt, så att frågor hinner diskuteras ordentligt.

Fysisk miljö
Kristdemokraterna efterlyser uppföljningar av fattade beslut. Partiet tycker att mansdominans i debatten har likheter med en annan mekanism. Nämligen att ledamöter med flera uppdrag dominerar över dem med "bara" fullmäktigeuppdrag. Åtgärden är ökad utskottsberedning, tror kd. Partiet anser att det första man ska ta itu med är den fysiska miljön i sessionssalen.
Vänsterpartiet har gjort sitt remissvar i form av ett flödesschema. Där kan utläsa bland annat att partiet vill ha mikrofon vid varje plats, utbildning av ledamöter, ökad utskottsberedning och att handlingar ska komma ut minst en vecka före mötet. Partiet tycker man ska överväga att ta bort kommunstyrelsens arbetsutskott.
Nästa steg är att kommunfullmäktige säger sitt om de olika förslagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om