Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så vill kommunen spara – när 50-tal tjänster försvinner

Färre strateger, chefstjänster som inte ersätts och gymnasieprogram som pausas. Det är exempel på åtgärder när kommunen ska minska 50-talet tjänster på grund av den utsatta ekonomiska situationen.

Utbildningsrådet Mikael Wallin berättar om olika åtgärder, som ska göras för att minska kostnaderna.

Utbildningsrådet Mikael Wallin berättar om olika åtgärder, som ska göras för att minska kostnaderna.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2023-08-25 13:00

I slutet av maj berättade vi om att kommunens ekonomiska rapport visade ett underskott på 39 miljoner kronor för årets fyra första månader.

Personalkostnader minskas med 30 miljoner kronor. Det innebär att 50-talet tjänster i kommunen försvinner, en stor del inom skolan som vi tidigare har rapporterat om.

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde återrapporterades olika åtgärder.

– Vi har tagit bort en strateg på sektor utbildning, en rektor har tagits bort vid ett förskoleområde, det innebär att rektorerna får större ansvarsområde. Finspångs bibliotek får ingen ny chef, utan kommunikationschefen Maria Samson får uppdraget, säger utbildningsrådet Mikael Wallin (L).

undefined
Kommunalrådet Mats Annerfeldt (S) och utbildningsrådet Mikael Wallin (L) ser över besparingsåtgärder i kommunen.

Tjänsten som tillväxtansvarig ersätts inte, dessa arbetsuppgifter fördelas ut.

– Det kan bli flera strategtjänster som inte återinsätts. Färre elevassistenter och besparingar på it-resurser i skolan är några exempel. Att personliga assistenter läggs ut på entreprenad är besparingar på 6,5 miljoner kronor per år för sektor social omsorg, säger kommunalrådet Mats Annerfeldt (S).

Vid Bergska gymnasiet görs neddragningar.

– Vi tittar på hur vi kan minska siffrorna. Vi startar inte barn- och fritidsprogrammet och ser över kostnadsminskningar, främst gällande samordning av administration, säger Mikael Wallin.

undefined
50-talet tjänster försvinner i Finspångs kommun på grund av den dåliga ekonomin.

Utbyggnationen av Hällestadgården väntas vara helt klar nästa år.

– När allt är klart vid Hällestadgården hoppas vi inte behöva de nio tillfälliga platser vi har vid korttidsboendet Sergelsgården vid gamla lasarettet, det innebär också besparingar, säger Mats.

– Det är viktigt att betona att det inte är 50 personer som varslas, utan tjänster som inte ersätts och pensionsavgångar som inte tillsätts, säger Mikael.

Åtgärderna genomförs fram till årsskiftet.

undefined
Det görs en mängd besparingar i Finspångs kommun.

– Nästa kvartalsrapport visar hur bra vi lyckas. Vi jobbar med bemanningsprojekt för att minimera timvikarier, behov av övertid och få fler att jobba heltid. Vi har avsatt tolv miljoner kronor för ökade elkostnader, där kommer nog minst halva summan inte behöva användas. Familjecentralen och Hörnan är exempel på förebyggande verksamheter som vi vill värna. Syftet med sparåtgärderna är att skaffa bättre förutsättningar för 2024 och 2025, säger Mats Annerfeldt.

– Vi i kommunledningen behöver titta på hur vi lägger uppdrag och investerar. Prioritera mer för att slippa dra ner ute i verksamheterna, säger Mikael Wallin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!