Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så tycker Finspångsborna om kommunen

Finspångsborna blir allt mer nöjda. Kommunen har fått ett högre betyg i den senaste medborgarundersökningen, än i den som gjordes 2012.

Fritidsmöjligheter. Finspångsborna har gett kommunen ett högre betyg för fritidsmöjligheter, än vad det genomsnittliga betyget är för alla kommuner.

Fritidsmöjligheter. Finspångsborna har gett kommunen ett högre betyg för fritidsmöjligheter, än vad det genomsnittliga betyget är för alla kommuner.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2014-12-16 06:08

Statistiska centralbyrån (SCB) har under hösten undersökt vad kommuninvånarna tycker om Finspångs kommun. Medborgarundersökningen fokuserar på tre områden, kommunen som plats att bo och leva på, kommunens olika verksamheter och medborgarnas inflytande på kommunala beslut och verksamheter. Betygen för kommunen har höjts sedan undersökningen genomfördes sist.

– Det är jätteroligt att alla delar har fått en förbättring. Vi rör oss åt rätt håll, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Härnbro (S).

När det gäller kommunen som plats att leva och bo på blev det sammanfattande betygsvärdet 59. Det kan jämföras med 56, när undersökningen senast genomfördes hösten 2012, men förändringen är inte statistiskt säkerställd. Den genomsnittliga siffran för alla kommuner som svarat på undersökningen är 61 och jämfört med dem har Finspångs kommun fått ett högre betyg när det gäller bostäder och fritidsmöjligheter. Den faktor som invånarna anser bör prioriteras för att höja indexvärdet för kommunen som plats att leva och bo på är tryggheten.

– Det är en väldigt bra undersökning, den ger oss både en bild av hur invånarna tycker att det fungerar i kommunen och vi får också hjälp med vad vi ska jobba med och prioritera. Det är en del saker kan vi som kommun göra mer åt, som till exempel äldreomsorg, stöd åt utsatta personer, gång- och cykelvägar. Andra områden kanske vi inte kan göra så mycket åt som kommunorganisation, utan istället jobba med att det finns förutsättningar för att det ska bli bättre. Kommunikationer och trygghet är exempel på sådant, säger Anders Härnbro.

För kommunens verksamheter har medborgarna gett indexvärde 52. Det är inte en säkerställd förändring sedan den senaste undersökningen, då den siffran var 49. I jämförelse med det genomsnittliga värdet för de andra kommunerna som deltog i undersökningen under hösten och våren (55) har Finspång gett ett högre betyg när det gäller gymnasieskolan. Äldreomsorgen, gång- och cykelvägar, stöd för utsatta personer och miljöarbete är de verksamheter som bör prioriteras, enligt undersökningen.

41 är värdet för hur Finspångsborna bedömer möjligheterna till inflytande i kommunen, vilket är högre än när undersökningen genomfördes 2012, då värdet blev 35. I jämförelse med de andra kommunerna har Finspång samma genomsnittsvärde, där faktorn kontakt är högre i Finspång än i genomsnitt bland de andra kommunerna. Det är främst faktorerna påverkan och förtroende som gjort att värdet har höjts sedan den senaste undersökningen. Men medborgarna anser ändå att faktorerna påverkan och förtroende bör prioriteras.

UNDERSÖKNINGEN

Medborgarundersökningen är en attitydundersökning, där invånare i Finspångs kommun har fått svara på en enkät.

Urvalet är 1200 personer i åldrarna 18 till 84 där svarsandelen blev 54 procent.

Undersökningen gjordes mellan 22 september och 10 november i år. Det är sammanlagt 129 kommuner som deltagit i de undersökningar som genomförts under hösten och våren 2014.

Det här är femte gången Finspång deltar. Senast var hösten 2012.

Källa: SCB:s medborgarundersökning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om