– Det är alltid samma för de som flyr, oavsett om det är av politiska skäl eller krig. Många är vanliga människor, kvinnor och barn. Det är katastrof, säger Akbar Zolgharnian.
På lördag anordnar han en poesiafton under rubriken "Vem är en främling?" i Missionskyrkan, till förmån för Ukraina. Han vet hur det är att känna sig som en främling och gestaltar det ofta i sina dikter.
Vi har tidigare berättat om poeten som kom till Sverige från Iran 1976 för att studera. Han kom alltså inte själv som flykting – men kunde aldrig återvända. Efter den islamska revolutionen 1979 fängslades såväl konstnärer som journalister.
– Jag hade vänner som avrättades, säger han.
På lördag blir det poesi i olika former. Två dikter ska Akbar läsa på persiska.
– Vi kommer också att läsa dikter, för att få lite variation. Och så kommer vi att visa musikvideor. Det är dikter av honom som är tonsatta, säger Gunvor Hellström, som är en av flera deltagare.
De som vill kan skänka pengar till Equmeniakyrkans insamling till Ukraina och bidra till mat, hygienpaket, kuddar och täcken samt värmekällor.
Det stora engagemanget i samhället gläder Akbar Zolgharnian.
– Solidaritet. Det är ett ord som finns i människans blod. Det är lika naturligt som att andas. Nu visas den i hela världen. Oavsett vad man har för synpunkt politiskt så stödjer vi dem som blivit bombarderade i sina hem.
Det blir inte bara mörker på lördag, intygar han.
– Det kommer att bli glatt också. Kanske kan vi dansa tillsammans.