Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska skolan bli attraktiv

FINSPÅNG
Utvecklings- och förändringsarbete inom skolan. Det stod på schemat på måndagen när skolpersonal från fem kommuner besökte Finspång.
Det var nätverksträff inom projektet Attraktiv skola, med Finspång som värdkommun.

Lennart Svensson föreläste om utvecklingsstrategier. Christina Gustafsson, Åke Liljedahl och Ann-Christin Svensson berättade om hur Storängsskolans förändrade sin undervisning.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Lennart Svensson föreläste om utvecklingsstrategier. Christina Gustafsson, Åke Liljedahl och Ann-Christin Svensson berättade om hur Storängsskolans förändrade sin undervisning. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-03-04 00:00
Projektet Attraktiv skola är landsomfattande och pågår fram till 2006. Syftet med projektet är att stärka kvaliteten i skolan och arbeta för läraryrkets ökande attraktionskraft.
32 kommuner deltar, indelade i olika nätverk. Tillsammans med Norrköping, Gotland, Jönköping, Alvesta och Tingsryd ingår Finspång i sydostnätverket. Nätverken träffas några gånger om året.
Gårdagen ägnades åt föreläsning, seminarier, diskussioner och grupparbeten kring frågor om utveckling och förändring inom skolan. 60 personer deltar i träffen.

<b>Utveckling</b>
Under förmiddagen föreläste Lennart Svensson knuten till Arbetslivsinstitutet och Linköpings universitet under rubriken "Hur kan vi utarbeta en strategi för utveckling?".
- Man måste veta man gör, säger Lennart Svensson. Det är inte alltid man vet det inom skolan.
Skapa delaktighet mellan de berörda: elever, lärare, annan personal, föräldrar. Det är en förutsättning för utveckling, ansåg han.
- Det finns politiska mål för skolan, hur man genomför dem kan se olika ut.

<b>Grupparbeten</b>
Under de grupparbeten som följde på Lennart Svenssons föreläsning diskuterade deltagarna olika frågeställningar.
- Det är viktigt att driftsorganisationen och utvecklingsorganisationen går hand i hand, men vilka modeller finns egentligen för utvecklingsorganisationen. Detta behöver belysas ytterligare, ansåg en grupp.
Från en skola berättade deltagarna om hur de utvecklat rapporteringen av sitt kvalitetsarbete, genom att någon utses till opponent som granskar arbetet.
En deltagare fäste noterade att kommunerna valt olika modeller när det gäller organisationen av projektet Attraktiv skola. I vissa fall låg styrningen av själva projektet utanför utvecklingsarbetet. I andra fall är styrgruppen gemensam.
- Vilket fungerar bäst? Om några år får vi facit.

<b>Storängsskolan</b>
Efter gruppdiskussionen var det dags för seminarier, där deltagarna kunde välja mellan fyra olika. Bland annat kunde man lyssna till rektor Åke Liljedahl, fritidsassistent Christina Gustafsson samt bildlärare och schemaläggare Ann-Christin Svensson från Storängsskolan.
De berättade om hur lärare och övrig personal på skolan genomfört en förändring av arbetssättet. Istället för den traditionella ämnesindelningen läser eleverna i sjuan, åttan och nian i stället i avgränsade kurser. Läsåret är indelat i sex perioder och eleverna läser enligt ett system med grundkurser (80 procent ) och fördjupningskurser (20 procent).

<b>Stor träff</b>
- Vår grundidé var och är att ökat inflytande från eleverna ger ökad motivation och ökat ansvarstagande.
På Storängsskolan tog hela förändringsprocessen cirka två år och det var ett omfattande arbete.
- Men jag tror på att ta små steg, sade Åke Liljedahl. Då blir förändringen varaktig och man får alla med sig.
Nätverksträffen fortsätter i dag med förberedande arbete inför den stora nätverksträffen i Stockholm i augusti. Då ska alla kommuner i Attraktiv skola ha en gemensam träff.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om