Så ska politiken kännas meningsfull
Nu ska politikerna hjälpa sig själva att tycka att det är mer meningsfullt att sitta i kommunfullmäktige. Partierna ska enas om åtgärder för att utveckla arbetsformerna efter en enkät som demokratiutskottet har gjort.
- Jag tycker att det största problemet som har kommit fram, och som vi måste jobba med, är att det är så många som upplever att det är meningslöst att sitta i kommunfullmäktige eftersom alla beslut redan är klara, säger demokratiutskottets ordförande Inge Carlsson. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
Så förklarar Inge Carlsson (s), ordförande i både kommunfullmäktige och demokratiutskottet, bakgrunden till den enkät som demokratiutskottet skickat ut till 80 ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige. Enkätsvaren har nu sammanställts och kommer att redovisas vid dagens kommunfullmäktige-sammanträde. Endast 47 personer har svarat på enkäten.
- Det känns inte så bra och jag tror att det kan bero på att en del frågor var lite för svåra, kommenterar Inge Carlsson.
Är meningslöst
Enkäten bestod av nio frågor. Ledamöterna har till exempel fått beskriva sina upplevelser av kommunfullmäktige, tala om vad som kan förbättras, hur det ska göras och tycka till om miljön i fullmäktigesalen.
- Vi har fått väldigt olika svar och det har varit svårt att sammanställa det. Egentligen är det inte många svar som har förvånat mig, säger Inge Carlsson.
- Jag tycker att det största problemet som har kommit fram, och som vi måste jobba med, är att det är så många som upplever att det är meningslöst att sitta i kf eftersom alla beslut redan är klara. I de allra flesta fall blir det som kommunstyrelsen har sagt. Ett problem som många för fram är också att det är så få som går upp i talarstolen, fortsätter han.
Många nervösa
Utifrån de svar som givits har demokratiutskottet listat sju problemområden. Man har också satt upp mål för att komma tillrätta med problemen, förslagit åtgärder, hur och när åtgärderna ska genomföras och vem som ska ha ansvaret för arbetet.
Problem som tagits upp är bland annat att många är nervösa för att stå i talarstolen, männen är de som dominerar i debatterna, sammanträdena är för långa, det förekommer personangrepp och ljud, ljus och ventilation är dåligt i fullmäktigesalen.
Nu kommer den sammanställning och de åtgärder som demokratiutskottet föreslagit att skickas ut till de olika partierna som får tycka till och komma med förslag. Sedan ska kommunfullmäktiga fatta beslut om vilka åtgärder som ska göras.
- Jag tror att det kommer att bli förändringar till nästa mandatperiod, alla tycker att det är så pass viktigt att ta tag i saken, säger Inge Carlsson.