Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De tar nya grepp för att locka personal till sommaren

Finspångs kommun behöver fler semestervikarier. Därför har de tagit ett nytt grepp, vilket har väckt reaktioner.

"Det här gör vi för att kunna möjliggöra för våra fantastiska, hårt arbetande medarbetare att kunna få semester i sommar", säger Petra Käll Antonsen och Josefin Linde Axelsson.

"Det här gör vi för att kunna möjliggöra för våra fantastiska, hårt arbetande medarbetare att kunna få semester i sommar", säger Petra Käll Antonsen och Josefin Linde Axelsson.

Foto: Linda Månzén

Finspång2022-05-14 07:00

Tidigare har vård och omsorg samt social omsorg främst vänt sig mot CNG:s vård- och omsorgsprogram inför sommaren och även marknadsfört sig vid öppet hus. I år tänker de bredare. De har besökt olika publika platser, bland annat Bergslagstorget.

Hur är gensvaret?

– Så där, men det är viktigt att vi syns, det är bra att vi är här, säger Tina Axelsson, enhetschef på Hårstorps hemtjänst.

Hon och Maria Bjurgard, som arbetar inom särskilt boende för äldre, tycker att jobbet är givande.

– Mötet med de här personerna ger så mycket. Det är ett arbete som är styrt, men samtidigt fritt. Man tar mycket ansvar, säger Maria Bjurgard.

undefined
Maria Bjurgard och Tina Axelsson tycker att det är bra att marknadsföra arbetet. Osäkra kan börja med prova-på-pass.

Omkring 280 sommarvikarier behövs till kommunens vård- och omsorgsyrken. Hittills ha de rekryterat runt 200.

Josefin Linde Axelsson, verksamhetschef inom hemtjänsten, och Petra Käll Antonsen, verksamhetschef inom LSS och socialpsykiatri, tror att en del av svårigheten ligger i att många inte har rätt bild av yrket. Den basala vården är bara en del.

– Det är svårt att rekrytera till yrken inom vård och omsorg. Här har vi också konkurrens av industrin, säger Petra Käll Antonsen, som hoppas att fler ska se potentialen.

– Man får göra skillnad för en individ. Jobbet bidrar till större självständighet, ökad livskvalitet och delaktighet. Att få se de individer som har behov av hjälp eller stöd växa är fantastiskt.

Grundkravet för att få jobb är att man fyllt 18 år, det går dock att få dispens inom vissa verksamheter. Körkort är meriterande och är ett krav inom hemtjänsten på landsbygden.

undefined
"Det här gör vi för att kunna möjliggöra för våra fantastiska, hårt arbetande medarbetare att kunna få semester i sommar", säger Petra Käll Antonsen och Josefin Linde Axelsson.

I år får vikarier som jobbar sex till nio veckor i sträck under högsäsongen en extra ersättning.

– Och trivs man bra på sommaren så har man stor chans till jobb senare, säger Josefin Linde Axelsson.

Finns det risk att ni måste anställa oavsett kvalifikationer?

– Vissa krav måste vi ha, men det gäller att vara öppen och se potentialen. Det viktigaste är att ha viljan att jobba med människor.

I Facebook-gruppen Finspång i mitt hjärta har rekryteringsmetoden skapat debatt. Flera vittnar om att de själva och personer de känner inte får jobb de sökt trots utbildning och erfarenhet. De tycker att det är konstigt att kommunen då söker personal på andra sätt.

Det är dock inget Bemanningscentralens chef Emeli Vanhanen eller kommunens HR-chef Helén Wallman känner igen. De hänvisar till synpunkts- och klagomålshanteringen, dit ingen har vänt sig med liknande kritik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!