Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska fler kunna upptäcka Finspångs natur

Många nya naturreservat har bildats i kommunen de senaste åren. Snart finns en ny guide, som ska få fler att upptäcka naturen.

Marika Sjödin vid grillplatsen i Ormlångenskogens naturreservat.

Marika Sjödin vid grillplatsen i Ormlångenskogens naturreservat.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2021-05-19 09:45

Under de senaste åren har antalet naturreservat i Finspångs kommun utökats betydligt.

– Det är länsstyrelsen som förvaltar nästan alla naturreservat och det är väldigt kul att det satsas mycket på att göra dessa områden besöksvänliga, betonar Marika Sjödin, naturvårdssamordnare i Finspångs kommun.

undefined
Marika Sjödin vid grillplatsen i Ormlångenskogens naturreservat.

Hjälmstorpenäs, Tjuttorp, Ormlångenskogen, Ängenäs och Brevens tallskogar är exempel på några av de nyare naturreservaten, bland de totalt 26 som numera finns runt om i kommunen.

På måndagsförmiddagen besökte vi Ormlångenskogens naturreservat, som sträcker sig över både land och vatten vid sjön Ormlången, norr om Lotorp i närheten av Flasbjörke.

undefined
Marika Sjödin, naturvårdssamordnare i Finspångs kommun.

– Det är ett vackert område bredvid sjön som jag hoppas fler ska upptäcka. Det är spännande terräng med mycket berg. Det finns en hel del tall och gran, men även lövträd och spännande arter som dropptaggsvamp, orange taggsvamp, och grön sköldmossa i området.

På en ö i reservatet finns lämningar av kolmilor i form av kolbottnar och gamla spisstenar från en kolarkoja.

undefined
Porlande bäckar finns i Ormlångenskogen.

Marika nämner olika djur som är vanligt förekommande i naturreservaten.

– Det finns exempelvis ekorrar, groddjur, ormar och ödlor samt många olika fåglar. Själv gillar jag hackspettar, som till exempel spillkråka och mindre hackspett.

undefined
Rotvältor i Ormlångenskogens naturreservat.

Vid Ormlångenskogen finns informationstavla, vandringsled, grillplats och toalett.

Kommunens nya guide innehåller bland annat vägbeskrivningar, information och en krysslista, där man kan fylla i vilka naturreservat som besökts.

undefined
Marika Sjödin visar informationstavlan i naturreservatet.

– Det finns 287 i hela länet och det kommer nya hela tiden. Vårt nyaste är Brevens tallskogar, som sträcker sig över två län, in i Närke också, varav 661 hektar är i Finspångs kommun, säger Marika.

Vad har ni för förhoppningar med nya guiden?

– Att fler ska ta sig ut på egen hand och få upp ögonen för våra naturreservat. Det har blivit högaktuellt i coronatider. Vi lyfter även att det går att ta sig till dessa platser via cykelleder och kollektivtrafik.

undefined
Natur och vackra vyer i Ormlångenskogen.

Brevens tallskogar är störst och Magnehult är minst bland kommunens naturreservat.

undefined
Dropptaggsvamp förekommer i naturreservaten.

– Tjuttorp, Hällestads-Torp, Regnaholm och Strussjöskogen är bland de mest besökta. Naturreservat behövs för att främja den biologiska mångfalden, få folk att komma ut och röra på sig och lära sig om naturen. Vissa områden är tysta, det enda man hör är naturen. Bönnernskogen är tänkt att bli ett framtida naturreservat i Finspång, konstaterar Marika Sjödin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!