Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska Finspång styras

FINSPÅNG
Fasta utskott, geografiska utskott och sammanslagning samt nybildande av vissa nämnder. Det är några av de idéer som demokratiutskottet nu lägger fram som ett förslag till nya arbetsformer i den politiska organisationen.

Finspång2002-01-12 00:00
Demokratiutskottet, med en representant från samtliga partier i kommunfullmäktige, har under cirka ett års tid arbetat med idéer till en ny politisk organisation. Dess uppdrag har varit att föreslå åtgärder som kan stärka kommunfullmäktiges ställning och medborgarnas insyn, föreslå förbättringar i formerna för det politiska arbetet och se över hur man kan stärka demokratin och kommunens arbetsformer.
Nu har utskottet sammanställt sina idéer och skickat ut dessa till samtliga partier för yttranden.

<b>Samordning, helhetstänkande</b>
- Det är viktigt att säga att det här inte är helt klart och att det bara är idéer. Nu vill vi höra vad partierna tycker, säger utskottets ordförande Gun Axelsson (s).
- Alla i utskottet är överens om att det är det här förslaget vi ska lägga fram, säger ledamoten Ing-Marie Arwidsson (kd).
Genomgående bland idéerna finns ord om samordning och helhetstänkande.
Som ett förslag för att stärka demokratin framför utskottet att man ska införa så kallade fasta beredningsutskott, liksom geografiska beredningsutskott.
Detta för dels för att stärka fullmäktigeledamöternas delaktighet, dels för att öka medborgarnas inflytande.

<b>Påverka mer</b>
- Vi har inte i detalj sagt hur de geografiska utskotten ska utformas, men de skulle till exempel kunna finnas på olika orter och så samlas man kring en fråga som rör orten. Då skapas engagemanget. Men man måste även där se till helheten, säger Ing-Marie Arwidsson.
Tanken med fasta beredningsutskott är att dessa inom vissa områden kan lägga fram underlag till en allmänpolitisk debatt i fullmäktige och sedan kan återigen ärendet komma tillbaka till fullmäktige för beslut.
- Det ger ledamöterna i fullmäktige en chans att sätta sig in i ärendet mera och man få en chans att påverka mer än i dag, menar Ing-Marie Arwidsson.

<b>Slås samman</b>
Demokratiutskottet påpekar vidare det faktum att fritidspolitiker ofta känner att de inte hinner med sitt eller sina uppdrag.
- Därför är det viktigt att sprida uppdragen bland fler personer, säger Gun Axelsson.
Demokratiutskottet menar att de olika nämnderna i dag behandlar ärenden som i stället borde behandlas av tjänstemän och menar därför att arbetsfördelningen mellan politiker och tjänstemän därför ska ses över.
Utskottet föreslår också att vissa av dagens nämnder, som ligger nära varandra organisatoriskt och verksamhetsmässigt, ska slås samman.

<b>I februari</b>
Det talas om samordning och effektivisering. Exempelvis föreslås att barn- och utbildningsnämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samt kultur- och fritidsnämnden ska slås samman och bilda en humanistisk nämnd. Man vill bland annat också skapa nämnder som enbart fattar beslut i myndighetsfrågor.
Partiernas synpunkter över förslaget vill utskottet ha den 11 februari. Därefter fortsätter demokratiutskottet sitt arbete och enligt planen ska kommunfullmäktige i maj fatta beslut om en eventuell ny politisk organisation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om