Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska bilisten bli cyklist

En cykelväg vid Skutenbron, upprustning av samtliga cykelbanor och en cykelväg runt Dovern. Det är några av Naturskyddsföreningens visioner för kommunens cykelvägar.

Maj Pålsson från Naturskyddsföreningen ser gärna att en cykelväg vid Skutenbron blir verklighet inom kort.

Maj Pålsson från Naturskyddsföreningen ser gärna att en cykelväg vid Skutenbron blir verklighet inom kort.

Foto: Carolina Nilsson

FINSPÅNG2008-11-07 03:00
Just nu inkommer flera remissvar på översynen av kommunens nät av gång- och cykelvägar som gjorts. Målet är att öka antalet gång- och cykeltrafikanter och minska på de korta bilresorna. Folkbladet har tidigare berättat om byalaget i Ljusfallshammar som bland annat vill ha cykelvägar till Hällestad och Grytgöl. Bland andra har även Närpolisen och kommunala pensionärsrådet har kommit med förslag. Naturskyddsföreningen i Finspång har flera synpunkter på översynen som gjorts och kommer med flera idéer.- Det är väldigt inne att vara ute och cykla! säger Maj Paulsson, trafikansvarig på föreningen. Vi vill göra det så lätt att cykla att man väljer cykeln i stället för bilen. Finspång är så litet att alla kan cykla till jobbet.Farlig väg
Bland annat efterfrågas en cykelväg vid Skutenbron.- Det var tråkigt att det inte blev så från början när bron byggdes. Men det ska väl inte vara omöjligt? säger Maj Paulsson, som cyklar varje dag.- Förut tog jag bilen när jag skulle till Viberga och handla. Men så köpte jag cykelkorgar att hänga på pakethållaren och det går jättebra. Jag får cykla och handla två gånger i veckan. Men det gör absolut inget, säger hon.De befintliga cykelbanorna borde få sig ett lyft, enligt Naturskyddsföreningen. Och något borde göras åt 2-1-vägarna.- Vägverket motarbetar oss med 2-1-vägarna. Det är livfarligt att cykla där! säger Maj Paulsson.På nära håll ser hon förebilder i Lunds, Malmös och Köpenhamns cykelnät, längre ifrån europeiska länders cykelvägar.- De har väl utbyggda cykelvägar. Många turister som kommer hit blir förskräckta över 2-1-vägarna, säger Maj Paulsson.Spara pengar
Naturskyddsföreningen ser gärna cykelleder utmed Dovern och Glan.- Det går inte att cykla Glan runt längre för det är för farligt, säger Maj Paulsson.Nu hoppas föreningen att kommunen tar till sig synpunkterna:- Intresset för att cykla blir bara större och större. Det handlar om miljö, hälsa och att spara pengar, säger Maj Paulsson.
1. En genare gång- och cykelväg över sjön Skuten med närhet till bron vid riksväg 51.2. Fram för ett bilfriare centrum med plats för både gång- och cykeltrafikanter, bättre separerade stråk. 3. Ett bättre underhåll av gc-nätet. Vägbanan är på många ställen ojämn och provisoriskt eller i vissa fall inte lagad alls efter alla grävarbeten för olika infrastrukturarbeten. 4. Den cykelväg som planeras mellan Finspång och Svärtinge måste bli färdig samtidigt som Vägverket sätter upp mittvajrar och säkerhetsräcken för bilisterna, annars blir vägen livsfarlig för cyklisterna!5. Cykelväg från Lotorp till badplatsen vid Skiren och från ridhuset till badet vid Mäseln. Vägarna är smala, bilarna kör fort och väldigt många cyklar, framförallt sommartid.Källa: Naturskyddsföreningen i Finspång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om