Hur ser det framtida Finspång ut?
Det kan man ju alltid fråga sig och just den frågan ställde förre kommunalrådet Torild Lindvall (S) i en slutkommentar i "Finspångsboken - bilder från en svunnen tid".
Boken kom ut 1987, det vill säga för nästan 40 år sedan.
Det kan ju vara intressant att idag se tillbaka på Torild Lindvalls funderingar den gången.
Döm själva hur det gick! Så här skrev han i alla fall i boken 1987:
"Hur ser Finspångs framtid ut? Har den tunga industrin spelat ut sin roll? Kommer Finspång bli en i raden av "f d" bruks- och industriorter.
För en Finspångsbo är det självklart naturligt att svara Nej! på den frågan och istället måla upp en ljus framtidsbild. Den framtida sanningen ligger förmodligen någonstans mitt emellan.
Blickar man tillbaka på Finspångs historia, så finner man att det som medverkat till den industriella utvecklingen varit den utvecklande "korsbefruktningen" mellan lokal kunnig, pålitlig arbetskraft och ny teknik.
Några exempel kan vara vallonernas smidesteknik som kom till oss på 1600-talet. Bröderna Ljungströms turbinkunnande i början av detta sekel, kärnkrafttekniken under 1960-talet och senare tids värmeåtervinningskunnande.
Vidare har även bearbetning av metaller och en väl utvecklad kunskap om främst koppar och aluminium en stor betydelse.
Band till bilkylare, byggplåt i aluminium och aluminiumprofiler är några välkända exempel.
Att vi i Finspång dessutom begåvats med en sällsynt fin omgivande natur är ju en ytterligare styrkefaktor.
Att vara öppen för det nya, men samtidigt ha ett sådant gediget kunnande att innovationerna kan omvandlas till användbara konkurrenskraftiga produkter, är av avgörande betydelse för en verksamhets utveckling och överlevnad.
Finspångsborna har givit många bevis på att man besitter de egenskaperna.
Säkert kommer vi uppleva tider, då vi måste kämpa extra för framtiden. Men kampens resultat har hittills varit hoppingivande.
Finspång ser framåt..."
Så långt Torild Lindvalls funderingar och framtidsvisioner som han såg dem 1987 i sin kommentar i Finspångsboken.
Boken var på den tiden onekligen ett ambitiöst bokprojekt, där Finspångs dåvarande kulturnämnd fick i uppdrag att sammanställa en bok på grundval av hembygdsforskaren Eric Larsons ihopsamlade fotografier.
En del av fotografierna i boken finns numera inscannade på Finspångs kommuns hemsida under rubriken "Mediaportal".