Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så många asylsökande måste flytta från Finspång

Fram till augusti 2021 kommer Finspångs invånarantal minska med 1,5 procent. "Det som är tragiskt är att vi har så här långa processer när det gäller asyl", säger Suada Talic, flyktingsamordnare i kommunen.

Suada Talic ställer sig frågande till de långa handläggningstiderna för asylsökande.

Suada Talic ställer sig frågande till de långa handläggningstiderna för asylsökande.

Foto: Ulf Stråhle

Finspång2020-11-26 12:00

Sista september 2020 var det totalt 336 personer i Finspång som kommer påverkas av den stora omflyttningen av tillfälliga asylboenden i Sverige.

I mitten av oktober skickade Migrationsverket brev till landets kommuner att behovet av tillfälliga bostäder kommer att försvinna från Östergötland. Detta för att verket vill samla asylboenden till Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala samt Boden. Många är i slutet av sina asylprocesser. Omflyttningen grundas i att Migrationsverket behöver minska sina kostnader, samtidigt som antalet asylsökande har minskat kraftigt de senaste åren.

För Finspång innebär det inte bara att drygt 116 lägenheter kommer att tömmas i etapper. Det ger en minskning med 1,5 procent av Finspångs befolkningsmängd, samtidigt som kommunen har en uttalad ambition att växa.

150 av de 336 asylsökande är skolbarn.

– Vi samverkar med Migrationsverket och har en dialog. De kommer flytta på skolbarnen under loven. Den största förändringen kommer ske under sommarlovet. Migrationsverkat har sagt att den sista augusti 2021 ska vi inte ha några skolbarn kvar från de asylsökande. Men det är klart att det kan hända också över jul- och sport- och påsklovsveckan. Vi ska ha ett samråd med Migrationsverket hur de tänkt sig, säger Suada Talic.

Känns det som att det är en väl förberedd flytt?

– Vi är så vana vid att det är korta varsel, det har det alltid varit när det gäller migrationen. Men det är klart att en sådan här process är man inte full beredd på. Men nu har vi ändå fått information. De här personerna har fått information, de har fått brev från Migrationsverket, utskickat om vad som kommer ske. Sedan kommer de få närmare detaljer om hur de blir berörda av flytten när den närmar sig.

Har du några egna tankar när det gäller omflyttningen?

– Jag har blivit uppringd av personer som pratar flytande svenska, bara det säger att den här personen har bott här länge. De har läst i tidningen och missuppfattat att den här flytten skulle skett sista december i år. "Men vi har inte fått någon information?". Då förstår man att de är uppdaterade, lever ett vanligt liv, men samtidigt har en situation som är osäker och utsatt.

– De har bott här länge. Rent generellt kan man tycka att de här långa processerna verkligen är någonting man måste se över, säger Suada Talic.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!