Så kollar din arbetsgivare ditt surfande
Finspång. Varannan arbetsgivare kontrollerar hur anställda använder internet på jobbet. Men bara hälften av dem informerar om sin policy. Det visar en kartläggning som datainspektionen har gjort av ett hundratal företag och myndigheter i landet. Folkbladet har undersökt hur några av de större arbetsgivarna i Finspång gör.
Ungefär varannan arbetsgivare kollar vad den anställde gör med sin dator, visar en undersökning som datainpsketionen. Folkbladet har kollat hur några av de stora företagen i Finspång gör. Foto: Pressens Bild
Foto:
Siemens Industrial Turbomachinery.
Antal anställda: Cirka 2 100
Säkerhetschef Mikael Pettersson
- Vi gör ingenting regelbundet, det finns ingen som har till uppgift att ligga och titta. Det är om det är någon händelse som gör att vi vill gå in och titta.
Företagets server har spärrar som hindrar de anställda från att besöka sidor med sexkoppling, spelsajter eller chattgrupper. Om en anställd går in på en sida med för mycket naken hud, kopplas han eller hon automatiskt bort från sidan.
- Det är ett väldigt avancerat system som mäter av.
Finspångsföretaget följer samma regler som resten av Siemenskoncernen. När det gäller e-post kan företaget gå in och läsa de anställdas mejl. Men då måste först en begäran ha kommit in till IT-avdelningen.
- En chef kan inte gå in och titta, utan det måste gå via vår IT-sida. Hela vårt företag är uppbyggt på förtroende. Så länge vi inte misstänker någonting så har vi den policyn. Men när vi upptäcker någonting försöker vi vara tydliga och kraftfulla.
Det brukar förekomma någon händelse per år där en anställd har varit ute på otillåtna sidor. De anställda informeras om vilka regler som gäller när de börjar i företaget.
Finspångs kommun
Antal anställda: 1 635
Chef för Finet Frank Bekamp
- Vi gör inga sådana spårningar. Vi kan se vilken dator som har varit var, men vi gör det inte. Fast det kan ändras med tiden.
I kommunen är det upp till varje förvaltningschef att bestämma vem som ska ha internet. Porr- och spelsidor är förbjudna. Chattsidor är tillåtna - om de rör jobbet. Inga mejl kollas, såvida de inte faller under offentlighetsprincipen och därmed lämnas ut på begäran från vem som helst.
- Det ska vara ett arbetsredskap. Vi försöker bygga det efter att varje arbetstagare har frihet under ansvar. Så länge det går. Men märker man att det missbrukas måste man sätta in kontroller.
Inte bara för att de anställda i sådana fall inte sköter sina jobb, utan också för att förbjudna sidor innebär en säkerhetsrisk med tanke på olika datavirus.
- Det är oftast de sidorna som är nerlusade med sådana saker.
Den enda incidenten i kommunen som Frank Bekamp kan komma ihåg är när en förvaltning bad Finet att spåra en användare som hade varit inne på förbjudna sidor. Men Finet sa nej. En annan gång begicks ett bedrägeri från en av bibliotekets datorer, men det var av en besökare.
Hittills har informationen till de anställda varit otydlig om vilka regler som gäller för internetanvändande. Sedan årskiftet 04/05 sköter det kommunala bolaget Finet alla IT-frågor åt kommunen. Finet har arbetat fram en ny policy och den kommer att gå ut till de anställda under våren.
Outokumpu Copper Strip
Antal anställda: Cirka 300
Platschef Thomas Carlsson
- Vi är restriktiva till tillgängligheten av internet överhuvudtaget. Vi sätter gränser redan från början och då faller behovet av att göra kontroller.
Outokumpu Copper Strip har löst saken genom att bara låta få av företagets anställda ha tillgång till internet. När det gäller e-post kan ingen i Finspång gå in och läsa någon annans mejl. En sådan kontroll kan endast göras i från Finland.
- Än har jag inte hört talas om att det har skett.
Sex- och spelsidor blockeras automatiskt.
- Det finns ett filter på en server i Finland. Man kommer inte in på de sidorna.
Sidor som "hotmail" får däremot användas. Sedan tre år tillbaka informeras de anställda om vilka regler som gäller på deras arbetsplats. Thomas Carlsson är egentligen emot all form av övervakning.
- Men det finns ingen anledning att man ska surfa på arbetstid på privata saker. Har man en anställning ska man vara så klok att man inte utnyttjar tiden på fel sätt.
Enligt Thomas Carlsson har det aldrig varit några incidenter med otillåten surfning på Outokumpu Copper Strip.
Sapa Industriservice
Antal anställda: Cirka 300
Vd Sören Lundell
På Sapa Industriservice görs inga spårningar av hur de anställda surfar.
- Nej, det gör vi inte, då ska det vara vara föranlett av någonting speciellt. Annars kollar vi aldrig.
Även de anställdas e-post får vara i fred.
- Vi är oerhört försiktiga med att göra någonting. Det har med personlig integritet att göra. Inställningen är att man måste lita på folks sunda förnuft.
De anställda får ingen information om vilka surfregler som gäller på deras jobb. För det finns helt enkelt inga regler. Det finns inte heller några spärrar mot särskilda sidor.
- Även där får var och ens sunda förnuft råda. Om någon är inne på en porrsida så ser vi naturligtvis allvarligt på det, men det har inte varit aktuellt.
- Alla vet att allt registreras och de vet att man kan titta om man vill. Bara det borde vara avskräckande.