Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så klarar du ett liv i ständig kris

Så klarar man av att leva i ständig kris. Det var temat när psykoterapeuten Per Rickardsson föreläste för Finspångs anhörigförening i onsdags kväll. Ämnet väckte starka känslor hos åhörarna.

Psykoterapeuten Per Rickardsson föreläste för Finspångs anhörigförening om hur man klarar av att leva i ständig kris. Ämnet väckte starka känslor hos publiken. Foto: Carolina Häggkvist

Psykoterapeuten Per Rickardsson föreläste för Finspångs anhörigförening om hur man klarar av att leva i ständig kris. Ämnet väckte starka känslor hos publiken. Foto: Carolina Häggkvist

Foto:

FINSPÅNG2005-10-14 06:00
Ungefär 20 personer kom för att lyssna till psykoterapeuten Per Rickardsson från Norrköping när han föreläste om att leva i ständig kris. Flera av föreningens medlemmar kunde dock inte komma eftersom de inte hade någon "barnvakt" åt sin anhörig.
Per Rickardsson började med att berätta om sin egen uppväxt med en senildement pappa. Hans mamma fick i många år gå upp flera gånger varje natt för att ta hand om sin man. Medan han pratar nickar publiken igenkännande.


Starka reaktioner
- Sovtid är inte självklart för alla. Inte heller tid för sig själv. Men jag skulle vilja uppmuntra er till att ta egen tid. För en del är det här omöjligt för ni är så uppbundna, men ni får tänka så här, säger Per Rickardsson.
Han vill få anhörigvårdarna att inse att det faktiskt är tillåtet att tänka på sig själv.
- Man måste ta hand om sig själv först innan man tar hand om någon annan, det är en nyckel, fortsätter psykoterapeuten.
Åhörarna håller visserligen med, men många reagerar starkt på hans ord.
- Det låter bra, men det finns stora problem för oss som är anhörigvårdare. För mig är det där utopier, säger Ingemar Andersson, som har vårdat sin hustru i hemmet i 15 år.
En kvinna berättar med gråten i halsen att hon hellre väljer att förtränga sin egna behov.
- Om man bejakar behoven så blir det kanske ännu jobbigare. Tanken på att jag måste vila mig kan bli en stressituation i sig. I stället får jag kraft i att det faktiskt går, säger hon.

Någon att tala med
Per Rickardsson påpekar vikten av att ha någon att tala med. Någon att få prata av sig på. Återigen råder det delade meningar i publiken. Visst är det bra - men...
- Har man en sjuk make och hittar vänner man har förtroende för så tjatar man ihjäl dem. De säger det inte rakt ut, men jag känner det. Man har bara sig själv, säger en kvinna.
En diskussion uppstår i gruppen om huruvida man stör eller inte med sitt tjat.
- Folk säger att de förstår, men det gör de inte. Det är synd att de använder det ordet, säger en kvinna.
En bättre formulering vore att säga att man förstår att någon har det jobbigt, flikar Per Rickardsson in.
Finspångs anhörigförening har funnits sedan 2001 och har i dag cirka 50 medlemmar. Föreningen träffas en gång varje månad.
Per Rickardssons råd till anhörigvårdare:
1) Sinnesro. Ge dig själv egen tid om så bara för korta stunder. Vila och varva ner. Lyssna på din favoritskiva, ta en kort promenad eller gör någonting annat du blir lugn av.
2) Stimulans. Se till att få kraft, energi och glädje utifrån.
3) Samtal. Hitta någon, en god vän eller en stödförening, där du kan prata. Det ska helst vara någon utanför familjen.
4) Reagera. Släpp ut känslorna. Ge uttryck för skuld, skam, sorg och vanmakt.
5) Behov. Ta hand om dig själv. Sov, ät och hitta glädjeämnen. Om du sliter ut dig, vem ska då ta hand om din anhörig?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om