Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så klarades livet under krigsåren <I>Norrköpingsbo kåserade hos PRO</I>

FINSPÅNG
Krigshot inpå knutarna, militärtjänst för merparten av Sveriges män, ransoneringar och umbäranden.
Den svenska befolkningen under andra världskriget, första hälften av 1940-talet, visste nog att den levde.
- Trots att det var knappt med mat under krigsåren blev folkhälsan bättre. Det berodde på att folk åt mindre fett och rörde sig mycket. De gick och cyklade. Något gott fanns det i allt elände, underströk Sven Nilsson, Norrköping.

Finspång2002-10-23 00:00
Sven Nilsson gästade på tisdagen trivselträffen hos Finspångs PRO. Inför 55 personer i Folkets hus kåserade han över ämnet "Ransoneringskort, kaffesurrogat och gengas".
Sverige var ett fattigt land även när 1930-talet gick mot sitt slut. Och när andra världskriget bröt ut 1939 fanns det inga pengar för att stärka försvaret och införskaffa krigsmateriel.
Dåvarande finansministern Ernst Wigforss kläckte idéen om försvarsobligationer, som befolkningen kunde köpa. På den vägen fick staten in för den tiden svindlande 2,4 miljarder kronor.

<b>Sågspånsmuffins</b>
Sverige blev ett isolerat land. Några varor från utlandet kom inte in.
- Landet övergick till krigshushållning. Dagligvaror och kläder var ransonerat. I princip var det kort på allting. Det enda som var kupongfritt var en muffins. Bet man i den smakade det sågspån i munnen, sade Sven Nilsson.
Privatbilar tilläts i liten utsträckning. De som fick licens var tvungna att använda gengas som eldades med träkol och ved.
- Bilägare som inte fick licens att köra fick lämna ifrån sig hjulen till staten, sade Sven Nilsson.
För att dryga ut den magra kosten hade många familjer gris eller kaniner.

<b>Katterna försvann</b>
- Det var ont om katter under kriget. Anledningen kunde mycket väl vara att många sålde flådda djur och ibland var det katt uppblandat med kaniner, menade Sven Nilsson.
Även efter freden i maj 1945 förekom ransonering på en del varor. Kaffet varade längst, fram till 1951.
För de inkallade männen blev fältartisterna populära. Högst i gunst stod tveklöst Ulla Billqvist med visan "Min soldat."
- De hemmavarande kvinnorna gjorde enorma insatser. De fick ta hand om allt när männen låg ute, påpekade Sven Nilsson.

<b>Viktigt roa sig</b>
I svåra tider är det viktigt att kunna roa sig och komma ifrån det dystra. Under krigsåren dansades det mycket och biobesöken var många. Sverige producerade många filmer under dessa år. Biblioteken hade många kunder. Folk slukade böcker. Riksmarschen samlade stora skaror. Där förenades nytta med nöje.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om