Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så kan Trumps sanktioner drabba Gränges

Hur drabbas Gränges, med 450 anställda i Finspång, om ryskkontrollerade aluminiumtillverkaren Kubal i Sundsvall tvingas slå igen?

Jörgen Abrahamsson, Europachef för Gränges, säger att det inte påverkar Gränges i Finspång om aluminiumtillverkaren Kubal slår igen.

Jörgen Abrahamsson, Europachef för Gränges, säger att det inte påverkar Gränges i Finspång om aluminiumtillverkaren Kubal slår igen.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2018-10-25 17:00

– Ungefär 20 procent av den aluminiumgöt vi använder i Finspång kommer från Kubal. Vi vill gärna fortsätta jobba med dem, det är en jättebra lösning för oss. Men skulle deras verksamhet upphöra finns det andra leverantörer i Europa. Men det blir förstås dyrare transporter och varje krona är viktig, säger Pernilla Grennfelt, informationsdirektör Gränges.

Bakgrunden handlar om USA:s sanktioner mot aluminiumjätten Rusal (äger Kubal i Sundsvall) som ägs av oligarken Oleg Deripaska. Han är en av de sju ryska oligarker som anklagas för att vara inblandade i den ryska påverkan på det amerikanska presidentvalet.

Produkter från Rusalföretag har varit stoppade på världsmarknaden sedan i våras.

Gränges i Finspång, tillverkar valsat aluminium för värmeväxlare till fordonsindustrin, och är helt beroende av så kallad aluminiumgöt i sin produktion. En råvara som endast Kubal tillverkar i Sverige.

– Ja, vi tar en del därifrån. Men är långt ifrån beroende av dem. För det första återvinner vi mycket av den råvaran som vi använder. 70 procent av den aluminiumgöt vi använder när vi gör nya produkter är vår egen aluminium. Det spill vi får när vi tillverkar våra produkter är viktigast för oss, säger Jörgen Abrahamsson, Europachef för Gränges, med bland annat huvudansvar för enheten i Finspång.

Tar ni all aluminiumgöt, som ni köper, från Kubal?

– Nej. Skulle det bli så att Kubal stänger, vilket bara är spekulationer än så länge, har vi andra leverantörer som gör att vi kan köra som vanligt, försäkrar Abrahamsson.

Så det innebär ingenting för Gränges om Kubal försvinner?

– Nej, inte mer än att vi får en leverantör mindre. Det är vår största leverantör, men vi tar råvaran från ytterligare fyra leverantörer och kan utöka samarbetet med dem om det skulle behövas.

Tillverkningen och personalen går enligt Abrahamsson helt säker.

– Absolut. Det skulle inte påverka någonting. Annars skulle vi inte göra den satsning som vi gör nu, säger han.

EU- och handelsminister Ann Linde (S) har nyligen varit i Washington, där hon försökt övertala olika makthavare att dra tillbaka sanktionerna mot det ryska företaget Rusal som äger Kubal.

– Både på finans- och utrikesdepartementet är de mycket medvetna om problemet. Men jag har också träffat senatorer i kongressen och där är medvetenheten mindre, säger Ann Linde till tidningen Arbetet.

Kubal har cirka 500 anställda på fabriken i Sundsvall, som riskerar att bli av med sina jobb om inte sanktionerna dras tillbaka.

Vissa av den amerikanske presidenten Donald Trumps sanktioner har också gynnat Gränges verksamhet i Finspång. Systerföretaget i Shanghai, Kina, som förut servade den amerikanska bilmarknaden har drabbats av sanktioner.

– När vi märkte att det var på gång flyttade vi den tillverkningen till Finspång, vilket gör att den anläggningen har fått ännu mer att göra, säger Pernilla Grennfelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!