Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så kan du skriva lokalhistoria

Med bibliotekets satsning på Wikifika är förhoppningen att informationen om Finspångs lokalhistoria ska utökas och förbättras.

Biblioteksassistenten Elin Nilsson berättar om Wikipedia och hur uppslagsverket kan användas.

Biblioteksassistenten Elin Nilsson berättar om Wikipedia och hur uppslagsverket kan användas.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2018-10-31 19:58

Temat är lokalhistoria när Finspångs bibliotek, den 7 november, för andra gången anordnar Wikifika.

Vid en sökning på Google är oddsen höga att Wikipedia kommer upp som ett av toppresultaten.

– Vi går igenom grunderna och visar vad Wikipedia är och hur du kan skriva artiklar själv. Det är ett bra uppslagsverk, samtidigt är det viktigt att all information är korrekt. Vi jobbar mycket med källkritik, påpekar biblioteksassistenten Elin Nilsson.

Hon understryker att lokalhistoria är ett ämne som engagerar Finspångsborna. Bibliotekets föreläsningar "Finspång i backspegeln", brukar locka en hel del besökare.

– Den som besitter kunskaper om exempelvis Finspång eller personer från Finspång, som inte finns på Wikipedia, får gärna dela med sig. Alla kan redigera texterna på Wikipedia.

Elin Nilsson berättar att det i dagsläget finns över 3 763 000 artiklar, enbart på svenska Wikipedia.

– Det finns fler artiklar om Wikipedia, än om Nationalencyklopedin. Vi går igenom grunderna, där vi visar vad Wikipedia är och hur du kan skriva artiklar själv.

– Under kvällen bjuder vi på fika och sitter tillsammans och skriver. Det viktigaste är att alla har roligt, betonar Elin Nilsson.

Wikipedia är ett uppslagsverk som utvecklas av frivilliga bidragsgivare och finns tillgängligt på många olika språk, bland annat svenska och engelska.

– Vi samarbetar ofta med lokala föreningar när vi arrangerar våra träffar. Det är så vi vill jobba. Vi ska inte vara en isolerad ö, konstaterar Per Johansson, bibliotekschef i Finspångs kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om