Vaccineringen mot covid-19 ska snart vara igång. EU vill att alla medlemsländer ska börja vaccinera samtidigt den 26 eller 27 december, eller så fort ett av vaccinen fått godkänt av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, och Läkemedelsverket i Sverige.
– Den första svensken får sannolikt sprutan den 26 eller 27 december, uppgav vaccinsamordnaren Richard Bergström vid en presskonferens på torsdagen.
Hur är då läget i Finspångs kommun?
– Kommunen vaccinerar de äldre på särskilda boenden, med hjälp av sjuksköterskor och läkare. Vi inom primärvården planeras för närvarande att vaccinera övriga. Det vill säga hemtjänsttagare, hemsjukvårdspatienter och de som finns i de hushållen plus personal inom hemtjänsten. Vi har även ansvar för att vaccinera personal inom vård- och omsorg, säger Malin Creutz.
Grupper som ska prioriteras att vaccineras först är enligt Folkhälsomyndigheten personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst. Personal inom äldreomsorg som arbetar nära boende och omsorgstagare. Hushållskontakter och vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör någon av riskgrupperna.
– Jag vet inte exakt hur många personer det rör sig om i Finspångs kommun som tillhör riskgrupperna och ska ha vaccinet först. Vi håller på och tar fram data på det. Men en gissning är att det rör sig om cirka 1 000 personer, berättar Malin Creutz.
Har ni sprutorna hemma till den första delen av vaccinationen?
– Region Östergötland har köpt in sprutor så det ska räcka till alla vårdcentraler i länet. Vi håller just nu på att sammanställa en beställning och vi bistår kommunen med material.
Finns det någon osäkerhet från er sida när ni inte vet exakt när den första vaccineringen kan dra igång?
– Nej, vi är så bra förberedda som det bara går. När det blir skarpt läge och vaccinet är här, då har vi en organisation för det.
När det senare under 2021, kanske i mars enligt de planer som finns nu, blir dags för massvaccinering så kan det nyligen utrymda lasarettet i Finspång bli en av knutpunkterna.
– Det är vår arbetshypotes att del av den vaccinationen ska kunna ske i det gamla lasarettet. Logistiken är bra där, när det gäller att ta sig in på ena delen av huskroppen och ta sig ut på andra sidan. Då minskar risken för köer och smittspridning, förklarar Malin Creutz och fortsätter:
– Vi har stoppat den fullständiga tömningen av lasarettsbyggnaden. Vissa möbler och IT-utrustning och annat material finns kvar i fall det blir så att vi ska massvaccinera där.
Har ni personal så det räcker till att klara av en massvaccinering?
– Nej, blir Finspång en strategisk punkt så klarar vi inte det själva. Då behöver vi hjälp med personal från Region Östergötland. Regionen arbetar för fullt med att säkra upp vaccinatörer till hela länet. Det planeras för vaccinationer i stora lokaler i Norrköping, Linköping och Motala. Och det kan bli aktuellt även i Finspång, men det är inte helt klart ännu. Vi har ett stort upptagningsområde och det kan röra sig om cirka 15 000 personer.
Men ni klarar av den vaccination som snart blir verklighet?
– Ja, vi har bemanning för det. Men finns det personer som är kvalificerade för att ge vaccin så tar vi tacksamt emot hjälp, säger Malin Creutz.