Sveriges 290 kommuner har kommit olika långt när det gäller att säkerställa sina skyldigheter mot medborgarna i händelse av krig. Vi har kollat läget i Finspångs kommun.
– Vår del i totalförsvaret är att fortsätta bedriva den samhällsviktiga verksamheten även under ett krig. Det handlar om äldreomsorg, vattenförsörjning, fjärrvärme, räddningstjänst och skola, förklarar Helene From, samhällsbyggnads- och säkerhetschef i Finspångs kommun.
Linköpings kommun ligger långt fram i sina förberedelser och har tagit beslut om att skapa 23 trygghetspunkter, dit allmänheten ska kunna ta sig för att äta vid ett krig. Under sex år ska Linköpings kommun bygga ett lager med 2,5 miljoner portioner frystorkad mat. Mat som de själva ska producera.
– Alla kommuner i länet samarbetar. Men en stor kommun som Linköping ligger före oss, när det gäller beredskap för ett krigsläge. Den maskin som Linköpings kommun köpt för att tillverka frystorkad mat, kommer även andra kommuner ha användning av, säger Helene From.
Det finns olika planer för kommunens agerande beroende på vad som händer och vad som slås ut vid ett anfallskrig. Bland annat finns en plan för i vilken ordning elförsörjningen ska kopplas bort om det behövs.
– Det handlar om vilka verksamheter som ska prioriteras. Vi har också elkraftsreserver att tillgå. Vid nya särskilda boendet i Hällestad kan vi koppla in reservkraft om den ordinarie elförsörjningen slås ut.
Under 2024 ska Finspångs kommun arbeta fram en egen krigsorganisation.
– Det är för att vår personal ska krigsplaceras och att det blir en större tydlighet, så att alla ska veta vad som gäller. Kommunledningsgruppen, där jag själv ingår, blir krigsplacerad, var vi sedan befinner oss beror på det aktuella läget.
Har inte det funnits förut?
– Jo, men nu ska fler anställda i kommunen få en krigsplacering.
Helene From betonar vikten av att varje Finspångsbo måste ta sitt eget ansvar vid ett krig.
– För den enskilde gäller det att klara sig under en veckas tid utan hjälp av någon myndighet. Det handlar om tillgång till värme, mat och vatten. Kommunen måste först och främst fokusera på de samhällsviktiga verksamheterna som jag beskrev tidigare.
Finspångs kommun är 1 215 kvadratkilometer stort till ytan med en omfattande landsbygd.
– Folk på landsbygden är generellt bättre förberedda på en kris och mer vana att hjälpa varandra.
Med utgångsläge från kommunhuset i centrum finns det 75 skyddsrum med en kapacitet på 8 762 platser inom en radie på en kilometer, varav två i själva kommunhuset. PÅ MSB:s skyddsrumskarta kan du själv se ditt närmaste skyddsrum.
– Alla skyddsrum är inte kommunala. Framförallt måste vi tömma våra skyddsrum här i kommunhuset så de går att använda. Det är för mycket grejer här som det är nu. Lagkravet är att de ska kunna användas inom 48 timmar och det klarar vi, säger Helene From där hon står mitt i röran i ett av skyddsrummen i kommunhuset.
Hösten 2023 togs ett politiskt beslut om att bilda ett säkerhetsråd i kommunen.
– Vi behöver förbättra samarbetet med civilsamhället. Pandemin visade att Finspångs företag, föreningar och privatpersoner har en makalös vilja att hjälpa till, så jag har stor tillförsikt att det blir bra.
Skulle Finspångs kommun klara av ett krig i närtid?
– Då skalar vi upp den krisberedskap som vi har övat på till exempel under pandemin. Har vi en mental beredskap? Ja. Har vi påbörjat ett arbete för att göra oss redo? Ja. Är vi helt klara, nej.
Vad är det som saknas?
– Vi behöver fler reservkraftverk. Vi har ett visst lager med livsmedel, men på sikt måste vi bygga upp ett större lager. Vi ska krigsplacera vår personal. Vi har en grund, men behöver bygga på den grunden under flera år framåt.
När Rysslands invasion av Ukraina startade började samtalen till kommunen komma.
– En del samtal rörde frågor om var det finns skyddsrum. Många samtal handlade om att man ville hjälpa till? Att vi är en förhållandevis liten kommun tror jag är en fördel. Det finns en stor vilja att hjälpa sin medmänniska, säger Helene From.
Pengamässigt gör kommunen en extra satsning på samhällsskydd med en miljon kronor under 2024 och en och en halv miljon under 2025 och 2026. Pengarna ska bland annat gå till reservkraft, skyddsrum och civilt försvar.