Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så högt blir kommunens nya hopptorn

Efter att det gamla revs ville många ha ett nytt på samma plats. Nu är det klart hur högt nya hopptornet i Lotorp blir och när det förväntas kunna användas.

Vy över hur det såg ut vid Bönnerbadet innan hopptornet stängdes av.

Vy över hur det såg ut vid Bönnerbadet innan hopptornet stängdes av.

Foto: Mikael Grip

Finspång2023-05-14 05:00

I maj förra året stängdes hopptornen i Lotorp och Bönnerbadet av under hela badsäsongen 2022, på grund av att dessa ansågs vara i för dåligt skick. I slutet av juni förra sommaren togs beslutet att hopptornet i Lotorp skulle rivas.

I höstas bestämde kommunstyrelsen att satsa på ett nytt hopptorn och en bryggsektion i Lotorp, för en kostnad av cirka 1,5 miljoner kronor.

En utredning av platsen har gjorts för att ta reda på hur högt hopptorn som är lämpligt.

– Det är nya krav på vattendjup vid hopptorn. Det finns inte djup nog för ett femmeterstorn, som fanns vid platsen tidigare, utan det blir ett tre meter högt hopptorn, säger Ari Koivunen, enhetschef, teknisk drift fastighetsavdelningen, Finspångs kommun.

Han påpekar att det är myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som har en guide för vattenföreskrifter, som kommunen måste förhålla sig till.

– Vi har ett vattendjup som varierar, mellan tre och tre och en halv meter runt badplatsen. Vi följer entreprenörens rekommendation om höjd på hopptornet för att värna om säkerheten för badgästerna.

undefined
Ari Koivunen, enhetschef, teknisk drift fastighetsavdelningen, Finspångs kommun, påpekar att det är nya krav på vattendjup vid hopptorn.

Det byggs också en ny bryggsektion vid badplatsen. Kommunen har sökt miljötillstånd hos länsstyrelsen.

– Det är känslig vattenmiljö, hela området vid badplatsen är värdefullt ur naturvårdssynpunkt, enligt länsstyrelsen, säger Ari Koivunen.

När beräknas det nya hopptornet i Lotorp vara klart?

– Vi vill att det ska vara klart till midsommar. När miljötillståndet beviljats kan arbetet påbörjas direkt. Hopptornet kommer färdigt, så det kan monteras på plats. Det beräknas ta cirka en vecka.

Hopptornet vid Bönnerbadet i Finspång är fortfarande avstängt.

– Det kommer vara så hela sommaren. Det ska åtgärdas, men vi vet inte om det ska ersättas, säger Ari Koivunen.

undefined
Vy över hur det såg ut vid Bönnerbadet innan hopptornet stängdes av.

Totalt görs en satsning på två miljoner kronor, inklusive nya hopptornet, för att rusta upp kommunens badplatser.

– Under pandemin har våra badplatser varit extra välbesökta. Det tycker vi är toppen, samtidigt har det bidragit till ökat slitage. Därför behövs en upprustning göras vid badplatserna, säger fritidsutvecklaren Lizzie Örn Sagrelius.

Nya toaletter och sopsorteringskärl är exempel på satsningar. Under inventeringar har behovet av ökad information framkommit.

– Det ska placeras ut tydligare skyltning av räddningsvägar för att öka säkerheten om en olycka eller brand sker. Det kommer att vara parkeringsförbud om badgäster parkerar på vissa platser, så att inte räddningstjänsten kan ta sig fram, säger Lizzie Örn Sagrelius.

undefined
Fritidsutvecklaren Lizzie Örn Sagrelius berättar att det gjorts satsningar för att rusta upp kommunens badplatser.

Daniel Svanér vid räddningstjänsten i Finspång berättar att det har gjorts en genomgång av samtliga badplatser i kommunen.

– När det blir varmt är det många som parkerar vid badplatserna. Det har varit en del tillbud, runt om i Sverige, där räddningspersonal inte har kunnat ta sig fram, säger Daniel Svanér.

Han konstaterar att det exempelvis kan röra sig om fordon som parkeras framför bommar till badplatsers grönområden.

– Då kan inte räddningsfordonen komma förbi. Vi hoppas att folk kommer respektera förbudsskyltarna. Vid skyltarna ska det finnas gps-koordinater, så att den som larmar kan guida till exakt rätt plats, säger Daniel Svanér.

 Det kommer också att monteras nya informationsskyltar på många av badplatserna.

– Vi vill att våra badplatser ska användas och fortsätta vara populära utflyktsmål för kommuninvånare och besökare, konstaterar Lizzie Örn Sagrelius.

Kommunens badplatser

I Finspångs kommun finns det 15 kommunala badplatser och tre som inte är kommunala.

Kommunala: Annsjön – Ljusfallshammar, Bommarna – Bönnern, Brenäs, Bränntorp, Byle, Bönnerbadet, Dammen – Grytgöl, Gronbadet, Hävla badplats, Gäddviken – Igelfors, Lotorpsbadet, Mäselnbadet, Rejmyre badplats, Skiren – Lotorp, Älgsjön – Grytgöl.

Icke kommunala badplatser: Borggårds badplats, Bönergårdens badplats och Strussjöskogens badplats (ligger mellan Finspång och Ljungsbro).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!