Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så här klarar Sapa sommaren

FINSPÅNG
På Sapa Heat Transfer finns det 411 anställda och många av dem njuter av semestern som bäst just nu. Tack vare dem har 43 semestervikarier fått sommarjobb.
- Sommarjobbarna får ofta köra truck, det är enklare än att jobba som till exempel valsare, säger Johan Axell, personalutvecklare på Sapa Heat Transfer.

Niklas Edström ska jobba hela sommaren i skärverket på Sapa Heat Transfer. "Det känns lite jobbigt när det är så varmt ute, då vill man helst bada, grilla och festa", säger han.
FOTO: MARTIN ROTH

Niklas Edström ska jobba hela sommaren i skärverket på Sapa Heat Transfer. "Det känns lite jobbigt när det är så varmt ute, då vill man helst bada, grilla och festa", säger han. FOTO: MARTIN ROTH

Foto:

Finspång2002-08-08 10:00
Verksamheten på Sapa Heat Transfer är reducerad till 60 procent under vecka 29 och 30. De första semestervikarierna började jobba i början av juni och de sista slutar i början av augusti. Då beräknas återigen verksamheten vara uppe i 100 procent.
För att få sommarjobba på Sapa Heat Transfer måste man ha fyllt 18 år (för att få jobba tvåskift) och ha körkort (för att få köra truck).
- Sommarjobbarna får ofta köra truck, det är enklare än att jobba som till exempel valsare. Man hinner inte lära sig allt på den här korta tiden, utan de får gå som "hjälpare" tillsammans med den ordinarie personalen, säger Johan Axell.

<b>Sommarjobbare prioriteras</b>
Det finns tre kategorier av sommarjobbare som prioriteras i företaget.
- De som har jobbat här tidigare, de som studerar på högskola eller universitet och behöver en praktikplats och de som har en anknytning hit. Det vill säga mamma, pappa eller någon annan släkting, säger Johan Axell.
- Studenter för att vi vill ta vårt samhällsansvar och de som känner någon i företaget inte bara för att vi vill vara snälla, utan också för att de ofta är måna om att ge ett bra intryck.
Ungefär en tredjedel av alla semestervikarier är kvinnor, vilket också var andelen kvinnor av alla sökande.


<span class=rub>"Skönt att ha nåt att göra över sommaren"</span>

<span class=ing>FINSPÅNG
En av semestervikarierna på Sapa Heat Transfer är 19-årige Niklas Edström. Han jobbar i skärverket med att skära upp aluminiumband i de bredder som kunderna har beställt.
- Jag ska kanske ut och resa för pengarna, säger han.</span>

Niklas gick ut Industriprogrammet på Bergska skolan i våras. Han började sommarjobba direkt när skolan var klar och ska jobba till slutet av augusti. I höst vet han inte riktigt vad han ska göra.
- Kanske kan jag få förlängt, säger han.
Förra sommaren jobbade Niklas på Sapa Profiler och i år fick han jobbet genom sin mamma.
- Min mor jobbar här och hon berättade att de skulle anställa folk. Hon ordnade blanketter och så fick jag jobbet.

<b>Jobbar tvåskift</b>
Niklas jobbar tvåskift (varannan vecka förmiddag och varannan vecka eftermiddag) tillsammans med en ordinarie anställd. De sätter i en ungefär en meter bred aluminiumrulle i skärverket. Sedan väntar de 15-20 minuter i en hytt där ljudnivån inte är lika hög, på att maskinen ska skära upp bandet i mindre bitar.
- Då sitter vi och pratar och håller koll på maskinen samtidigt. Ibland blir det lite enformigt, men det går an. Det känns lite jobbigt när det är så varmt ute, då vill man helst bada, grilla och festa. Men det är skönt att man har någonting över sommaren.
De 77 kronorna i timmen är Niklas också nöjd med.
- Det är helt okej för ett sommarjobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om