Den internationella FN-dagen den 24 oktober passerade i helgen och i måndags startade Bergska gymnasiet en FN-vecka i sina lokaler, samtidigt som halloweendekorationerna har hängts upp inför högtiden.
– FN-veckan handlar denna gång om klimatet och de globala målen. Vi vill att eleverna ska få vara med, ta ställning och påverka när det kommer till samhällsfrågor som är viktiga och relevanta, berättar Annika Andrén, lärare i biologi och naturkunskap på Bergska gymnasiet.
Sociala medier är en stor del av ungdomars vardag. Där stöter de på många olika debatter och nyheter som sker runtom i världen.
– När man scrollar på telefonen kan det dyka upp olika händelser och ibland orkar man inte ta in allt. Då är det bra att vi i skolan tar upp och diskuterar pågående händelser och de får ta del av det som är sant och intressant. Vi skapar motivation när vi undervisar om ämnen som våra elever kommer ha nytta av i framtiden, säger Annika Andrén.
Bergska gymnasiet, som är en FN-certifierad skola, samarbetar med FN för att fördjupa engagemang och kompetens bland elever och personal. Detta gör i sin tur undervisningen verklighetsförankrad och uppskattad av eleverna.
– Elever har i många år lyft att de vill lära sig om ämnen som är verklighetsförankrade. Med hjälp av samarbetet kan vi få in de globala målen i skolans undervisning och hålla det relevant till samhället utanför, förklarar Annika Andrén.
I dag finns det många samhällsfrågor som är viktiga för elever och ungdomar, allt från klimatet till inkluderande samhällen. Gymnasieläraren förklarar vikten av att skolan lyfter de frågor som berör.
– Jämställdhet är en fråga som ingår i de globala målen och ett ämne som ofta dyker upp i sociala sammanhang. Vi konkretiserar verkligheten och tar in det i skolan. Då kan de använda sina kunskaper efter gymnasietiden. Vi jobbar främst med att hitta lösningar och ger eleverna en chans att vara en del av framtidens arbete, berättar hon.
Annika berättar att ungdomar på gymnasiet är i en livsfas där de formar sina åsikter, något som skolan anammar.
– Tonåren är en ålder där många gärna tar ställning till saker och nu för tiden lär man ut om globala frågor, så som klimatet och jämställdhet, i tidig ålder. Det kommer komma fler och fler generationer som är medvetna på ett annat sätt, förklarar Annika Andrén.