Så gjorde de en bok tillsammans
LOTORPHus och byggnader handlar det om i den tredje boken om Lotorp. Från gamla anteckningar, mantalslängder, tidningsurklipp och fotoalbum hämtas uppgifterna. Deltagarna i studiecirkeln som jobbar med att dokumentera Lotorp, är dessutom sina egna källor.De har alla gott om kunskaper och minnen från förr, som kommer väl till pass.
Materialet om lilla Lotorp tycks aldrig sina. Runo Lindvall och Rolf Fröberg tar sig en titt i Boj ett och två om Lotorp. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto: Fotograf saknas!
Runo Lindvall är den ende som varit med på alla tre böckerna. Rolf Fröberg var med i arbetet med den första boken och finns med även denna gång. Gerd Ahldin och Stellan Rehnberg deltog i arbetet med bok nummer två. Britta Nilsson, Nils Fredriksson, Eivor Fredriksson, Anna-Lisa Karlsson och Elna Nilsson är nya deltagare. Cirkeln har ytterligare några medlemmar, som inte var med den dagen Folkbladet hälsade på.
Varannan vecka håller gruppen sammankomst.
<b>Hus i Lotorp</b>
Tyngdpunkten i den kommande boken ligger på hus som fanns i Lotorp fram till och med 50-talet.
-Vi har markreta dem på en karta och numrerat, berättar Stellan Rehnberg.
Gruppen behandlar husen i nummerordning. Man diskuterar sinsemellan, skriver ner fakta och kan förhoppningsvis hitta en bild. När det gäller bilder så har Gerd Ahldins mammas album varit en källa att ösa ur.
-Min mamma var med och jobba de med den första boken, berättar Gerd. Hon hade mycket bilder och tidningsurklipp och antecknade mycket om vad som hände.
<b>Karta</b>
Att Fröbergs ligger i Lotorp betyder också att mycket historiska fakta finns. Till exempel en karta över vilka av John Fröbergs ägor som var bebodda 1917. En bok från förra sekelskiftet som visar vilka hus som var brandförsäkrade kommer också väl till pass.
Gerd Ahldins make är visserligen inte medlem i studiecirkeln, men deltar ändå i hög grad. Det är nämligen han som fotograferar av de gamla bilderna.
<b>Nummer 84</b>
151 hus ska dokumenteras. Gruppen har hunnit fram till hus nummer 84, som en gång var hotell.
-Det var byggt 1903, säger någon.
Och så går diskussionen vidare. Vem var det nu som drev hotellet och var finns uppgifterna. Någon minns ett namn, någon fyller i ett årtal.
Ett års arbete till räknar gruppen med att lägga ner innan boken blir färdig.