Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så blir vardagen för gymnasieeleverna i Finspång i höst

Delvis distansundervisning. Det är gymnasieskolornas strategi för att minska smittspridningen i höst.

Gymnasieskolorna i Finspång öppnar sina dörrar igen.

Gymnasieskolorna i Finspång öppnar sina dörrar igen.

Foto: Mikael Grip

Finspång2020-08-14 13:00

Från ett avslutat läsår på distans och ett livesänt studentutspring är nu gymnasieskolorna tillbaka med undervisning i sina lokaler. Med hjälp av planering och scheman så har nu Finspångs gymnasieskolor, tillsammans och på egen hand, kommit fram till en strategi för att minimera smittrisken bland elever och lärare.

– Bergska gymnasiet kommer att starta upp med ett corona-perspektiv och då har man bestämt att treorna har distansundervisning varannan vecka och tvåorna varannan vecka. Detta kommer gälla framförallt till höstlovet, säger utbildningschefen i Finspångs kommun, Anders Pantzar. 

Tangra Brussander, en av Bergska gymnasiets rektorer, förklarar vidare: 

Vi har ju diskuterat mycket fram och tillbaka med vår personal, Curt Nicolin-gymnasiet och kommunen för att det ska bli så bra som möjligt. Det vi kommer att göra är en schema-anpassning så att elever i årskurs två och årskurs tre kommer ha delvis distansutbildning.

Under Bildningens tak befinner sig delar av Bergska gymnasiet och Curt Nicolin-gymnasiet, tillsammans har de samspelat för att på bästa sätt utnyttja lokalerna för att sprida ut eleverna.

– I Bildningen har vi gjort småförändringar för att minska smittspridningen, tillexempel att vi i Rotundan har gjort trapporna enkelriktade, där ena sidan går ner och andra upp, så att man slipper mötas.

Anders Södergren, rektor på Curt Nicolin-gymnasiet, berättar om gymnasiets strategi:

– Jag och Tangra Brussander pratar mycket, men däremot gör vi inte likadant. Det beror på att vi ser olika ut i våra verksamheter. Olika lösningar passar olika bra i våra verksamheter, berättar Anders Södergren och fortsätter:

– De senaste dagarna har vi snickrat på ett schema som vi kommer att börja med som en slags halvdistans-variant. Framförallt med fokus på de nya eleverna som börjar, att de ska få vara här väldigt mycket för att kunna få rätt introduktion och lära känna varandra och sånt som behövs, säger Anders Södergren.

Lunchrasterna är ett stort problem då det är där eleverna samlas samtidigt om dagarna för att äta.

– Luncherna har vi tänkt otroligt noga på för det är en av de stora grejerna. Där har vi räknat ut hur de lunchflödena ska se ut. De elever som vi håller utanför skolan i ett rullande schema från Curt Nicolin-gymnasiet får matersättning istället, säger Anders Södergren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!