Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

S-majoriteten tvingade igenom nya ersättningar

Den socialdemokratiska majoriteten i kommunfullmäktige fick ta emot mycket kritik från de övriga partierna vid gårdagens sammanträde. Det gällde förslaget till politiska arvoden och störst kritik riktades mot hur ärendet hanterats.

FINSPÅNG2004-10-28 06:00
Eftersom socialdemokraterna har majoritet i kommunfullmäktige fick de i går igenom det förslag som kommunstyrelsen s-majoritet lagt fram om nya politiska arvoden och ersättningar. Som Folkbladet tidigare har berättat bygger socialdemokraternas förslag på arvodesutskottets förslag, men har flera förändringar som innebär att arvodeskostnaderna inte sänks med lika mycket som utskottet föreslagit, det handlar om cirka 400 000 kronor mindre. De övriga partierna i kommunfullmäktige reserverade sig mot s-majoritetens beslut och det föregicks av en lång debatt där majoriteten fick ta emot en hel del kritik, framförallt för hur ärendet har hanterats, men också för förslaget i sig.
- Vi inom kd stöder helt och full beredningsutskottets förslag, men man måste fråga sig vad vitsen är att tillsätta sådana utskott om det helt plötsligt kommer ett nytt förslag, sa Ing-Marie Arvidsson (kd).
- Om man tillsätter en arbetsgrupp måste man ha respekt för det arbetet, menade Larseric Ramlöv (fp).
- Utskottet har gjort ett bra jobb och det är ett bra förslag. Kritiken handlar om sättet det nya förslaget kommit till på. Det är inte så konstigt att politiker hoppar av, det här ger helt fel signaler. Vem vill sätta sig i ett utskott efter det här, undrade Bengt Jansson (fp).

Vilken roll?
Det oppositionen vänder sig emot är att arvodesutskottets, som bestod av representanter från samtliga partier, uppdrag var att sänka arvodena med 15 procent och när de kom med ett förslag så ändrade socialdemokraterna på det, trots att man hade representanter i utskottet som var eniga med övriga partier. Oppositionen kritiserade också att det fanns ett tjänstemannaförslag med i förslaget då det sändes ut på remiss. Flera socialdemokrater försvarade sitt agerande.
- Vi har flera gånger i fullmäktige ändrat ett utskotts förslag. Nu ska vi helt plötsligt följa ett utskott till 100 procent. Vad ska vi ha för roll här i fullmäktige då, undrade Conny Eriksson (s).
Kommunfullmäktiges ordförande Inge Carlsson (s) medgav att utskottets förslag inte blivit förankrat inom partiet. Han menade samtidigt att hans parti varit generösa mot oppositionen genom att ge dem majoritet i utskottet, men att man kan diskutera om man ska gå tillbaka till att ge s majoritet istället. Ett uttalande som inte blev uppskattat.
- Det var maktfullkomlighet vi hörde Inge Carlsson ge uttryck för. Det var något av det värsta jag har hört i hela mitt liv, sa Elisabet Rehn (v).

Alla ta ansvar
- Det är alltid svårt att gå in och ändra förutsättningarna under löpande mandatperiod, menade Ola Jarme (s).
Det höll visserligen flera representanter från oppositionen med om, men ansåg att det ändå var ett måste då kommunen måste spara. Flera uttryckte att de inte gillade socialdemokraternas förslag om att inte ta bort inläsningsarvodet, i motsatts till utskottets förslag. Inte heller uppskattades att ordförandena i socialnämndens respektive humanistiska nämnden inte kommer att få sänkta arvoden som utskottet föreslagit.
- Vi har en dålig ekonomi i kommunen och visst ska politiker ha ersättning, men visst måste ändå alla vara med och ta sin del, sa Fredrik Blomberg (c).
- Vi tycker att inläsningsarvodet ska tas bort, man ska inte behöva en yttre stimulans för att läsa handlingar, sa Elisbet Rehn (v).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om