Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Runex vann mot kommunen

Finspångs kommun fick smaka den bittra kalken. I går kom utslaget i Miljödomstolen som ger företaget Runex AB rätt på den avgörande punkten i målet mot Finspångs kommun, nämligen frågan om reningen av företagets avloppsvatten är tillfyllest.

Pär Nilsson, vd för Runex AB är glad idag. Han har fått rätt mot kommunen i en tvist som nu avgjorts av Miljödomstolen.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Pär Nilsson, vd för Runex AB är glad idag. Han har fått rätt mot kommunen i en tvist som nu avgjorts av Miljödomstolen. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-02-19 06:00
Miljödomstolen har fällt sitt utslag i ett ärende som Finspångs kommun genom Bygg- och Miljönämnden drivit mot Runex AB, ett företag som tillverkar och behandlar industriplåtar. Finspångs kommun ålade Runex AB att vidta åtgärder för att minska föroreningar i processavloppsvattnet. Runex AB tyckte att kraven var orimliga och motsatte sig dessa. Man överklagade först till Länsstyrelsen och nu till Miljödomstolen där man alltså vann på den väsentliga punkten.
Runex AB:s vd Pär Nilsson är mycket glad idag.
- Vi har firat här och tårtan smakade gott, det här har hängt över oss ett bra tag. Nu känns det betydligt bättre, säger Pär Nilsson. Och vi förutsätter att kommunen inte driver det här vidare.
Ändå ser Pär Nilsson det här bara som en delseger. Det finns enligt honom mycket som måste göras i Finspång för att förbättra förutsättningarna för företagande.
- Vi vill ha klara spelregler och klart definierade krav. Kommunen borde presentera en policy för näringslivet och en miljöpolicy, menar Pär Nilsson. När dessa är klart formulerade kan man se var eventuella konflikter emellan exempelvis miljömål och näringslivsmål finns och ta en diskussion om det. Men som det är nu varierar bedömningen från fall till fall. Och kraven mot oss har varit väl höga. Där Norrköping och Linköping har ett gränsvärde på exempelvis sulfatutsläpp på 400 mg/l har Runex AB utsläpp på 64 mg/l.
Runex AB står inför större investeringar och vill gärna vara kvar i Finspång om det är möjligt.
- Vill man att Finspång ska fortsätta att vara en ledande industriort tror jag att det är mycket viktigt att man tydliggör dessa frågor så företag får lika behandling och inte är utsatta för godtycke. Men just nu känns det toppen, säger Pär Nilsson.
Bo Pettersson, Bygg- och Miljöchef menar att utslaget kan få konsekvenser för kommunens framtida sätt att hantera dessa frågor.
- Vi får läsa igenom utslaget och utvärdera det. Men det är klart att det här domslutet kommer att bli vägledande på flera sätt, menar Bo Pettersson. Huvudsaken nu är att vi tillsammans jobbar fram en lösning på den här frågan. Jag ämnar ta kontakt med Pär Nilsson så att vi kan nå en överenskommelse som alla blir nöjda med, säger Bo Pettersson som menar att Finspångs kommun inte ämnar gå vidare med ärendet.
Ordföranden i Bygg- och Miljönämnden, Ola Jarme (s) hade i går inte läst Miljödomstolens utslag och ville därför inte kommentera det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om