Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rör inte våra adresser!

Risinge hembygdsförening är orolig och kritisk mot det adressändringsarbete som kommunen nu gör på landsbygden. "Det riskerar att medverka till en utarmning av vår historia", skriver hembygdsföreningen i ett brev till Finspångs kommun.

FINSPÅNG2005-04-14 06:00
Folkbladet har tidigare berättat att Finspångs kommun arbetar med ett registrera belägenhetsadresser på landsbygden. En byggnad, anläggning eller tomt måste ha en unik adress som redovisas i officiella register. Belägenhetsadressen ska också, som namnet antyder, tala om var byggnaden är belägen och läget ska även vara angivet i koordinater. Nu har Risinge hembygdsförening reagerat mot adressändringsarbetet och utrycker sin oro och kritik i ett brev ställt till bygg- och miljönämndens ordförande Ola Jarme och förvaltningschefen Bo Peterson. Brevet är skrivet av föreningens ordförande Fredrik Blomberg och sekreteraren Marianne Persson.

Utarmning av historia
Hembygdsföreningen anser att adressändringsarbetet riskerar att medverka till en utarmning av vår historia. "Det som nu sker är att det på landsbygden införs gatu/by adresser med numrering. Vi anser att det kommer att utplåna många gårds/hus och bynamn. Namnen har i många fall funnits i århundraden kanske årtusenden. Ur namnen kan det ofta tydas hur länge den berörda platsen har varit bebodd, vem som först bosatte sig på platsen med mera", skriver hembygdsföreningen i brevet.
Föreningen påpekar vidare att den inte bara är kritisk till adressändringsreformen utan också på sättet som den genomförs. "Namnen på vägar och de nya byadresser som i vissa fall skapas tycks sättas godtyckligt av tjänstemän och politiker utan att ordentlig koppling till berörda fastigheter sker. Till exempel kan människor vars släkt i århundraden bott i en by nu få en adress i grannbyn. Vi ser ingen som helst logik i det som sker."
I brevet undrar hembygdsföreningen också varför ingen kontakt med de berörda sker innan ett namnförslag sätts, det görs först efteråt. " Många konstiga förslag skulle kunna undvikas om berörda fastighetsägare, vägsamfälligheter och föreningar kontaktades innan förslag godtyckligt sätts", skriver Risinge hembygdsförening.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om