Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Röntgenavdelningen får vara kvar - men i bantat skick

På röntgen i Finspång fortsätter arbetet - inte precis likadant som förut men bra nära. Skelett- och lungröntgen genomförs som tidigare, medan tjockttarmsröntgen inte finns kvar. Tidigare gjordes ultraljudsundersökning på röntgen, det har upphört.

Maria Gustavsson, Lolo Hellqvist och Monica Lindberg jobbar vidare på röntgen i Finspång.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Maria Gustavsson, Lolo Hellqvist och Monica Lindberg jobbar vidare på röntgen i Finspång. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-03-25 06:00
Ett tag såg det ut som om röntgen skulle försvinna helt och hållet. Men så blev det inte.
Helt spårlöst har den förstås inte gått röntgen förbi, den stora nedskärningen och omorganiseringen i landstinget. Men jämfört med de första förslagen, blev resultatet ändå bra för röntgenpersonalen i Finspång - och i övriga länet.
- Efter omorganiseringen den 1 januari ingår alla röntgenkliniker i samma centrum Bildmedicinskt centrum i Östergötland. Vi här i Finspång tillhör organisatoriskt kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Ingen röntgenpersonal har blivit uppsagd.

Skelettröntgen
Det berättar undersköterskorna Maria Gustavsson, Monica Lindberg och Lolo Hellqvist samt röntgensjuksköterskan Britt-Marie Hedblad.
Den största delen av arbetet på röntgen har alltid varit skelettröntgen. Den delen samt lungröntgen finns kvar precis som tidigare.
- De patienter i Finspång som bara ska göra en kontrollröntgen, slipper åka till Vrinnevi och göra det.

Till US
Däremot har röntgen avdelningen inte kvar sin ultraljudsapparat. Den har flyttats en trappa ner, sålts till urologen på specialistmottagningen på Närsjukvården i Finspång (NiF).
- Tidigare köpte urologen ultraljudsundersökningar från oss, berättar Maria Gustavsson. Nu har de apparten och vi har lärt undersköterskorna där att använda den. Den genomlysningsapparat som används för till exempel tjocktarmsröntgen står numera oanvänd.Under året ska den flyttas till Universitetssjukhuset i Linköping. Tjocktarmsröntgen utförs inte längre i Finspång.

Doktorn på data
En annan skillnad mot tidigare är att det inte längre finns läkare på plats. Före omorganiseringen fanns röntgenläkare här en gång i veckan. Maria Gustavsson och Moncia Lindberg framhåller att det inte innebär att ingen doktor tittar på patienternas röntgenbilder.
- Vi har kontinuerlig läkarkontakt via datorer under undersökningen. Doktorn i Norrköping ser bilderna direkt, kan kommentera och ge instruktioner via datorn.
Så var det tidigare också. Skillnaden nu är att det sker veckans alla dagar.
Britt-Marie Hedblad som är röntgensjuksköterska, berättar att den bildutrustning som finns på de olika klinikerna i länet håller på att utvecklas för att användas över hela länet. Då kan alla röntgenkliniker ha tillgång till alla bilder.

"Kändes bra"
De som jobbar på röntgen är glada över att ha sina jobb kvar och glada för Finspångspatienternas skull att det finns röntgen kvar här.
- Men visst är det tråkigt att det står tomma rum i korridoren.
Röntgenpersonalen kämpade för sin avdelning när nedläggningshotet kom i höstas. De skrev brev till politikerna och ordnade en demonstration till stöd för hela sjukvården i Finspång. De bjöd in folk från ledingen som kom och tittade på deras avdelning.
- Hur mycket det hjälpte vet man ju inte. Men något påverkade det nog. Och det kändes väldigt bra att göra något, att inte bara finna sig. Om det hade blivit nedläggning hade vi ändå gjort vad vi kunnat. Det kändes bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om