Tidigare i våras tvingades röntgenavdelningen i Finspång att stängas på grund av brist på röntgensjuksköterskor och dessutom var flera i personalen långtidssjukskrivna.
Nyligen öppnades avdelningen igen, i samband med att de som varit sjukskrivna delvis började jobba igen. Men nu kommer alltså beskedet att röntgenavdelningen i Finspång stängs igen, den här gången troligen för gott:.
– På det sättet blir verksamheten mer effektiv genom att vi kan använda både utrustning och kompetens bättre för patienterna, säger Robert Ring, centrumchef för Diagnostikcentrum där röntgenverksamheterna i Östergötland ingår.
I Finspång pågår just nu planeringen av ett nytt vårdcentrum, som ska ersätta de gamla vårdlokalerna.
Röntgenverksamhet planeras inte in i det nya vårdcentrumet efter beslut av landstingsstyrelsen 2012.
En investering i ny röntgenutrustning bedömdes bli för kostsam samtidigt som tillgången på röntgenpersonal i dagsläget inte bedöms räcka till.
– Generellt är trenden inom radiologi att allt fler röntgenundersökningar ersätts med mer avancerade metoder, som kräver mer avancerad utrustning, säger Ann-Lis Enlund, tillförordnad verksamhetschef och läkare på röntgenkliniken i Norrköping/Finspång.
– Redan nu får cirka två tredjedelar av patienterna från Finspång sin röntgenundersökning gjord i Norrköping. De flesta Finspångsborna ska ändå åka in till Norrköping för olika undersökningar.
I Finspång utförs i nuläget enbart röntgen av skelett och lungor. Efterfrågan på dessa undersökningar minskar stadigt i Finspång. Det vikande patientunderlaget innebär att röntgenlabbet inte kan fyllas med enbart Finspångsbor och att kapaciteten därmed inte utnyttjas optimalt.
Ann-Lis Enlund ser också flytten av röntgenverksamheten som en möjlighet att förbättra bemanningsläget, eftersom det råder stor brist på röntgensjuksköterskor i hela landet och i Östergötland i synnerhet när det gäller i östra länsdelen.
– Nu kommer vi att kunna använda den personal som finns tillgänglig på röntgenkliniken Norrköping och de som vi får från Finspång så effektivt som möjligt för att skapa en god och jämlik vård i östra länsdelen.
– Det här är en framgångsfaktor för att kunna bibehålla och förhoppningsvis minska väntetiderna till samtliga röntgenundersökningar i östra länsdelen, säger Ann-Lis Enlund.