Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Röd festival som vill skaka om

GRYTGÖL
Brännande aktuella ämnen engagerade ung publik i Grytgöl
Fanorna är röda och besökarna är unga på den socialistiska festivalen i Grytgöl. Bland mycket annat höll Hannes Olsson från Teatermaskinen en monolog om ungdomsarbetslöshet i söndags.
- Jag tar inget jävla tvångsarbete, vrålade han aggressivt till sin publik.

Ungdomsarbetslöshet det var vad Hannes Olssons monolog i teatertältet handlade om. – Jag äter inte skit, jag är ingen jävla slav, vrålade han till sin publik.
FOTO: CAROLINA HÄGGKVIST

Ungdomsarbetslöshet det var vad Hannes Olssons monolog i teatertältet handlade om. – Jag äter inte skit, jag är ingen jävla slav, vrålade han till sin publik. FOTO: CAROLINA HÄGGKVIST

Foto:

Finspång2002-08-05 00:00
I söndags förmiddag hade cirka 500 förköpsbiljetter och 130 endagarsbiljetter sålts till den socialistiska festivalen på Björkliden i Grytgöl.
När Hannes Olsson från Teatermaskinen framförde monlogen "Delete" i teatertältet var det fullsatt med över 100 besökare och dessutom tryckande hett. Föreställningen handlade om ungdomsarbetslöshet men också om att inte få någon plats över huvud taget.

<b>Samhällshat</b>
Hannes Olsson skrek ut ett samhällshat genom att föra en låtsad dialog med en platsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Språket var mycket aggressivt och svordomarna haglade.
- Jag vet att du bara gör ditt jobb och att det inte är så jävla roligt att jobba här. Jag äter inte skit, jag är ingen jävla slav! Hör du vad jag säger? Ni vill ju bara ha de gamla vanliga disciplinerade löneslavarna. Den här världen är ju helt jävla död. Jag kommer aldrig att komma in. Ni släpper ju inte in såna som mig. Jag är en helt jävla onödig människa i det här svenska samhället!
I slutscenen låtsades han ha ett vapen i händerna och siktade på publiken.
- Om jag hade haft ett automatvapen så hade jag skjutit er, säger han.

<b>Språket är nödvändigt</b>
Efteråt berättar han att det aggressiva språket är nödvändigt.
- Jag tror att det krävs för det är så mycket i vårt samhälle som är så fruktansvärt liberaliserat och väldigt slappt. Monologen lämnar inga svar, utan det som behövs är en diskussion.
- Det är viktigt att det sätter sig fysiskt, man måste skaka om. Man måste ställa upp en annan bild av verkligheten än den rådande för att det över huvud taget ska gå att skapa sig en annan uppfattning.
Teatermaskinen kommer från Riddarhyttan i Västmanland och är en ekonomisk förening med cirka 20 medlemmar. Hannes Olsson har spelat upp monologen "Delete" mellan 20 och 30 gånger sedan premiären 1999.
En av åskådarna var 18-åriga Hanna Markgren från Stockholm.

<b>Riksdagsledamot</b>
- Jag tyckte den var bra. Det är en väldigt duktig skådespelare och jag tyckte att texten också var bra. Jag tycker över huvud taget att gruppen Teatermaskinen är bra, säger hon.
En av festivalens debattörer är Johan Lönnroth, riksdagsledamot och vice partiordförande i vänsterpartiet. Han kom till Grytgöl på lördagen och stannade till söndagen. Under den tiden hann han med att spela två fotbollsmatcher, ett antal schackpartier, recensera Aron Etzlers bok och delta i de två debatterna "Klass och kön" samt "Makt och ägande". Virknålen fick ligga kvar i väskan.
- Jag tycker det (festivalen) är imponerande. Jag hade sällskap med några unga socialdemokrater hit. De sa att jämfört med SSU har vänstern en väldig möjlighet att få hit folk, säger Johan Lönnroth.
- Det är god ordning och nyktert.
Även festivaldeltagarna hade positiva omdömen.
- Jättekul.
- Soft.
-Trevligt.
Det är några av festivaldeltagarnas kommentarer om festivalen. Att det är alkoholfritt stör i alla fall inte vid det tält som Folkbladet besökte.
- Det skulle inte passa med alkohol här, säger Alexander Stenn.
- De flesta har inte kommit hit för att dricka, säger Kim Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om