En vandring som startade i Prästköp och sedan gick på gamla järnvägsbanken fram till Borggård.
Väl där, högst upp på berget där hoppbacken började en gång i tiden, bjöds alla deltagarna på gammaldags kokkaffe, som tillagades över en öppen eld!
– Hoppbacken byggdes 1933 och mannen bakom dess tillkomst var överingenjören Oscar Wiberg på Stal i Finspång, berättade Bosse Lindgren som är född i Borggård och kan det mesta om bruket och dess historia.
Bilden på skidhoppbackarna är hämtad från hemsidan för Östergötlands Idrottshistoriska sällskap och det här kan man läsa på hemsidan:
"Idrottsledaren, entusiasten och donatorn Oscar A Wiberg, var mannen bakom hoppbackarna i Borggård.
De stod klara 1933 och tävlingarna där, besöktes av skidentusaister från hela distriktet. Storhetstiden var under mitten och slutet av 1940-talet.
Backen skänktes till Östergötlands Idrottsförbund, som stod för drift och underhåll, tills backen revs under 1960-talet."
Vid vandringen var medlemmen Björn Andersson med och serverade kokkaffe till deltagarna uppe på hoppbackens berg.
Inte nog med det, utan han kunde berätta mer om själva hoppbacken:
– Faktum är, sa Björn Andersson, att jag själv var med och hoppade här. Dock bara i den lilla backen, eftersom jag inte var så gammal.
Och Bosse Lindgren fyllde i med mer backhistoria:
– Förutom de två hoppbackarna, byggdes det även ett domartorn och läktare för publiken.
– Och när det var som mest populärt gick det extratåg från Finspång till Borggård inför stortävlingarna. Som mest var det cirka 5 000 åskådare och det kom backhoppare långt ifrån för att tävla här. Bland annat från Örnsköldsvik och Östersund, minns jag.
– Och inte nog med det, tillägger Bosse Lindgren, för åt andra hållet på det här berget anlades även en slalombacke också, så när det begav sig var det ett riktigt skidcentrum här i Borggård!
– Och när det var ont om snö i Borggård, kördes det upp extrasnö från Finspång med tåget!
Vandringen från Prästköp till Borggård blev så populär, att Naturskyddsföreningen anordnade två likadana vandringar två dagar i rad.
– Intresset har varit så stort, att vi även funderar på en tredje vandring på samma sträcka längre fram i vår, sa Sven-Erik Pettersson, som ansvarar för vandringarna.