Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Riskerar vite för brister på skola

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot Finspångs kommun som riskerar ett vite på en halv miljon kronor för att inte ha åtgärdat de tidigare påtalade bristerna på Viggestorpsskolan .

Skolinspektionens tillsyn av Viggestorpsskolan har nu resulterat i föreläggande  om vite på en halv miljon kronor

Skolinspektionens tillsyn av Viggestorpsskolan har nu resulterat i föreläggande om vite på en halv miljon kronor

Foto: Mikael Grip

Finspång2017-03-06 07:00

”Bristen är fortfarande sådan ”att den allvarligt försvårar förutsättningarna för eleverna att nå målen för utbildningen och att elevernas kunskapsutveckling äventyras” skriver skolinspektionen sitt beslut där Finspångs kommun alltså föreläggs om ett vite på 500 000 kronor. Om man nu inte senast den 12 maj i år redovisar åtgärder mot det de allvarliga brister som linspektionen vid flera tillfällen tidigare påtalat vid Viggetorpsskolan.

Det var redan i slutet av december 2015 som skolinspektionen fick indikationer på att eleverna inte ”tillförsäkrades en studiemiljö som präglades av trygghet och studiero” Och vid en uppföljning i juni 2016 kunde man konstatera att bristerna kvarstod. Man fick uppgifter om att elever springer omkring, kastar saker och skriker åt varandra på lektionerna. ”Även det faktum att många elever vid Viggetorpsskolan inte får det särskilda stöd de är i behov av försvårar möjligheten att skapa en miljö som präglas av studiero” skriver man bland annat.

När det gäller tryggheten på skolan, hänvisas i utredningen, till incidentrapporter från hösten 2016. Där framkommer att hot och våld är vanligt förekommande, liksom kränkningar, som personalen inte alltid anmäler till rektorn.

Man konstaterar också att det fortfarande saknas ”en samsyn i personalgruppen ”kring det som rör studiero och trygghet, normer och värden.

Efter uppföljningen i juni 2016 redovisade huvudmannen/skolan de åtgärder och mål man hade för att öka studieron och tryggheten läsåret 2016/17. Där lyftes bland annat fram att eleverna skulle erbjudas ”de förutsättningar som krävs för att kunna fokusera på och genomföra sina arbetsuppgifter, att elever som är i behov av särskilda anpassningar/eller särskilt stöd ska erbjudas det så tidigt som möjligt (...)” Man påpekade även att skolan har tillförts extra resurser med bland annat elevcoacher. Vidare har skolan återupprättat trygghetsgruppen och genomfört samarbetsarbetsövningar i klasserna.

Men vid det allra senaste besöket som skolinspektionen gjorde visade det sig att de mål och åtgärder som skolan/huvudmannen presenterade ännu inte följts upp, redovisats eller analyserats. Och eftersom verksamheten fortfarande inte uppfyller kraven som anges i skollagen ska föreläggandet förenas med vite, fastslår inspektionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!