Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Riskerar gå på grund

Ångbåten Kristina riskerar att gå på grund i Skuten. Ändå gjorde man en utflykt i fredags med 13 deltagare från Hörnans fritidsgård.

Dags för avgång. Barn och personal från Hörnans fritidsgård har gått ombord på ångbåten Kristina för en kvällstur. Längst bort skepparen Lars Göran Hanssen.

Dags för avgång. Barn och personal från Hörnans fritidsgård har gått ombord på ångbåten Kristina för en kvällstur. Längst bort skepparen Lars Göran Hanssen.

Foto: Sören Boström

FINSPÅNG2017-07-09 07:00

Är det inte riskabelt att åka ut med båten, om man kan gå på grund?

– Det finns ingen risk att den här stålbåten sjunker, utan det värsta som kan hända är att den fastnar på grundet, säger skepparen Lars Göran Hanssen. Och skulle vi fastna, får vi väl ringa efter Räddningstjänsten och be dem komma och dra loss oss med sin stora motorbåt. Men normalt sett brukar vi klara oss över grundet.

Vad är det som orsakar risken för grundkänning?

– Det är förstås det låga vattenståndet som råder just nu. Båten går ner 0,9 meter i vattnet och djupet vid smala rännan pendlar olika dagar mellan 0,9 och 1,5 meter. Ibland har vi mätt upp hela 1,8 när djupet är som bäst, men nu är vattendjupet alltså långt under det normala.

Är det flera kritiska ställen?

– Nej, det handlar om den smala rännan strax efter Lugnet, vid varvet och kolonistugorna, där vi riskerar att skrapa mot botten och, som sagt, i värsta fall fastna.

Hur gör du för att undvika att fastna på botten då?

– Det gäller att lasta båten rätt när det gäller både lasten av vedbränsle och hur vi placerar passagerarna, just när vi åker över den där smalaste passagen, säger Lars Göran Hanssen.

– När vi passerar vid det kritiska stället, åker vi extra sakta med båten och placerar passagerarna i fören och inte i aktern, där båten går som djupast.

Utflykten med Hörnans ungdomar och personal är en årligen återkommande aktivitet:

– Ja, det brukar bli en utflykt per sommar och vi får se vad tiden räcker till, säger Lars Göran Hanssen. Men tanken är att vi ska åka ut längs Skuten, Dovern och bort mot Glan, beroende på blåst och väderförhållanden.

– Men givetvis hör jag med passagerarna vad de har för önskemål.

Brukar det bli tid för ett bad under resans gång?

– Det kan man tänka sig, om de skulle vilja. Men vi har fått ett problem här, genom att någon stulit båtens badstege. Antingen har de tagit den med sig eller bara kastat i den i sjön.

– Vi får kolla lite, men om vi inte hittar badstegen, får vi försöka tillverka en ny.

Vid fredagens utflykt deltog åtta ungdomar och fem personal från Hörnans fritidsgård och personalen hade bunkrat upp med mat och fika, som man bjöd på under utflykten.

Och alla hade försett sig med flytvästar, för säkerhets skull...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om