Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Risingemästaren får nytt liv

Hans namn är okänt, men hans verk är det många som känner till. Ulf Folkesson ger liv åt Risingemästaren i ett kyrkospel.

Risingemästaren. Ulf Folkesson har skrivit manus och regisserat kyrkospelet om Risingemästaren och takmålningarna.

Risingemästaren. Ulf Folkesson har skrivit manus och regisserat kyrkospelet om Risingemästaren och takmålningarna.

Foto: Karolina Wiborn

FINSPÅNG2015-07-30 16:30

I ett medeltida kyrkospel om Risingemästaren och takmålningarna vill Ulf Folkesson uppmärksamma målningarna i Sankta Maria kyrka. Det här är hans debut som manusförfattare.

– Vi satt i fjol och spånade på hur man kan utnyttja kyrkan och varför inte låta Risingemästaren figurera? Det är 600 år sedan han gjorde dessa målningar, så kanske ett jubileum, säger Ulf Folkesson.

Han har studerat och undersökt kyrkans och Risinge församlings historia i flera år.

– Mitt intresse för Den gamla kyrkan i Risinge har varit ända sedan jag kom till Finspång 1965. Allt efterhand som jag läser och gräver i handlingarna får jag ihop en del pusselbitar.

Han har sammanställt alla uppgifter han hittat och har gjort en stor tidstavla som nu hänger i både den gamla och nya Risinge kyrka. Ulf Folkessons intresse för kyrkan är stor och det märks i all den kunskap han har införskaffat sig om den. Manuset till föreställningen är gjort utifrån fakta som Ulf Folkesson har sammanställt.

– Sedan har jag lagt in lite dialog, för att få lite roliga inslag, berättar han.

Till det första manuset som han skrev blev föreställningen nästan två och en halv timme lång. Det fick kortas ner till nuvarande en och en halv timme.

– Jag har fått ta bort ett par historier och några karaktärer. Första versionen bestod av 16 agerande.

Huvudpersonerna i kyrkospelet är förstås Risingemästaren som spelas av Leif V Eriksson och curatus Nicolaus, eller kyrkoherde Nils, som spelas av Stefan Alström. Andra som förekommer är kyrkvärden Jon i Loretorp och orgelmakaren Gregorius.

Risingemästaren är känd för sina målningar i S:ta Maria kyrka, där han har fyllt valven med runda medaljonger mot en botten av blomdekor. Vad hans namn var är det ingen som vet. När han gjorde takmålningarna i kyrkan är heller inte säkert, men någon gång mellan 1410 och 1415 är troligt.

År 1745 ville biskop Andreas Rhyzelius att kyrkans gamla medeltidsmålningar skulle målas över, något som församlingsborna motsatte. Till skillnad från andra kyrkor har därför S:ta Maria sina orginalmålningar kvar.

Föreställningen är uppdelad i tre akter, där första akten kommer att vara utanför kyrkporten, den andra i 1700-talsdelen med de mer bekväma bänkarna och den sista akten i den gamla delen av kyrkan där kyrkbänkarna är något mer obekväma. I nästa vecka repeterar ensemblen det sista och veckan därefter är det dags för de fyra föreställningarna. Premiären blir den 11:e augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om