Risinge kyrka stängs för renovering

Stearinljus sprider ljus och värme i kyrkor, men även sot. Därför ska nu väggarna i Risinge kyrka fräschas upp.

Tydlig skillnad på det provtvättade området och den övriga väggen.

Tydlig skillnad på det provtvättade området och den övriga väggen.

Foto: Claes Ottosson

FINSPÅNG2012-07-05 05:18

För tjugo år sedan tvättades väggarna i Risinge kyrka. Nu är det dags igen men denna gång ska de även målas. Arbetet är så pass omfattande att man måste stänga kyrkan för allmänheten med start sista veckan i juli och hela augusti månad.

- Det är sotet från stearinljusen som är orsaken. Vi ska tvätta ända upp till taket, men inte taket, säger prästen Lars Jarlemyr.

Provtvätt

Församlingen har tagit dit två företag som har provtvättat en av kyrkans väggar. Det ena företaget ville enbart tvätta medan det andra ville tvätta och måla. Valet föll på det sistnämnda.

- Tvätt har varit på gång ett tag men det krävs en del planering. Det är lite knöligt, i mitten av kyrkan är det fjorton meter i takhöjd så det behövs ställningar och liftar för att komma åt, förklarar Jarlemyr.

Färgen väggarna kommer att målas i är en blandning av den två nuvarande tonerna, det vill säga i en äggskalsliknande färg.

Energibesparing

Det är även andra projekt på gång i Risinge kyrka. Kronljuslamporna som sitter i taket ska bytas ut till LED-lampor med dimfunktion, vilket kommer sänka energiförbrukningen till en tiondel så mycket som det går åt idag. De spotlights som är fästa på pelarna ska även de bytas till LED-stråklastare, för att få mer och bättre ljus.

Det blir ytterligare ett steg i energibesparingsledet som församlingen inlett. Förra året bytte de strålkastare utomhus till metallhalogenlampor. Energiförbrukningen sjönk då till en fjärdedel och den totala elförbrukningen halverades.

- Det kostar i investeringspengar men lönar sig i längden, fortsätter Jarlemyr.

Läs mer i papperstidningen.

Prästen Lars Jarlemyr visar väggen som provtvättats.
Prästen Lars Jarlemyr visar väggen som provtvättats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om