Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Reveljen hälsade våren välkommen

En musikkår kom från väst. En kår från öst. Sedan sammanstrålade de i Finspångs centrum när traditionstyngda Reveljen hälsade våren välkommen.

Fira våren. Många hade samlats på Bergslagstorget för att hälsa våren välkommen.

Fira våren. Många hade samlats på Bergslagstorget för att hälsa våren välkommen.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2014-04-28 05:56

Traditionen har funnits i Finspång ända sedan 1884-1885. I går var det sista söndagen i april och många Finspångsbor väcktes av toner till musik.

På den västra sidan spelade de förenade frikyrkornas musikkår under ledning av Peter Larsson. De tågade vid 5-tiden från slottet via Bruksgatan, Bergslagsvägen, Kalkugnsvägen, Högklint, Nyhem, Ekmans väg, Fogdevägen, Svälthagsvägen, Risings väg, Profilvägen, Granvägen, Mellangrind, Pirvägen, Nanolfsvägen, Högby och Bergslagsvägen till Bergslagstorget.

På den östra sidan marscherade och spelade Finspångs Skolmusikkår under ledning av Lena Gustafson. Under marschens gång stannade musikkårerna till och spelade vid olika äldreboenden och öppna platser.

Många hade samlats på Bergslagstorget för att höra kårerna bjuda på konsert när de anlände till centrum vid 9.30-tiden på söndagsförmiddagen.

– Det har gått väldigt bra i år. Vi har tur med vädret och fler än vanligt har kommit för att lyssna på oss. Jag uppskattar att det är mellan 250 och 300 personer här, säger Pelle Störe.

Han spelar cymbal i frikyrkornas kår och är så gott som född med Reveljen.

– Jag var närmare ett år när jag följde med min pappa i tåget. De senaste 20 åren har jag spelat cymbal, säger Pelle Störe.

Frikyrkokåren spelade bland annat "Vintern rasat ut", "O hur härligt majsol ler" och "Sköna maj" medan skolmusikkåren exempelvis bjöd på "Mr Sandman".

Sedan ledde Störe publiken i ett trefaldigt leve för att hurra för vårens ankomst.

– I år var det 26 musikanter från skolmusikkåren och 21 från frikyrkokåren som deltog. Vi vill rikta ett stort tack till alla musikanter, ledare, sponsorer och kommunen som ställer upp. Det här är en rolig tradition som är väl värd att bevaras.

Det har blivit ett stort antal reveljer från 1880-talet och framåt. Under årens lopp har det gått upp och ner med spelandet och intresset för Reveljen, men många invånare ser den som ett välkommet inslag i Finspång.

– Nästa år firar vi 130-årsjubileum. Då ska vi försöka ordna något extra i samband med Reveljen 2015, säger Pelle Störe.

Senare på söndagseftermiddagen genomfördes en marsch från Östermalm till Finspångs slott. Där avslutades dagen med en konsert och orkestern spelade Svenska Arméns tapto.

Se rörlig bild

Här finns lite rörlig bild från reveljen på Finspångsredaktionens Youtubekanal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om