Bee Holm har drivit restaurangen i Finspångs centrum i fem år. Men i maj stängs verksamheten.
– Hyran höjs och förut har el och parkeringsplatser ingått i avtalet, men det kommer det inte göra längre. Det blir 4 000–5 000 kronor mer i månaden och det har jag inte råd att betala, påpekar Bee Holm.
Hon berättar att lokalernas utformning, med små rum, gör att det bara finns 50 platser inomhus.
– Det går mycket sämre på vintern, ibland har vi bara 30–40 lunchgäster. Det är stor skillnad mot sommartid, när vi har ytterligare 50–60 platser utomhus. Förra sommaren hade vi 110 lunchgäster en dag.
Hon känner sig nedstämd över beslutet eftersom hon trivs enormt bra.
– Jag mår dåligt, det är många kunder som tycker det är tråkigt att jag ska stänga. Det är jätteroligt att jobba här och träffa många människor, säger Bee Holm.
Hon och en anställd jobbar ofta från morgon till kväll.
– När jag kommer hem till Rejmyre på kvällen, fortsätter jag med att skriva lunchlistor. Det är bara roligt att jobba mycket, men jag kan helt enkelt inte betala mer. Dessutom måste jag enligt nya avtalet ploga snön utanför restaurangen på vintern och det hinner jag inte med.
Tidigare drev hon hantverksbutiken Beehive i Rejmyre i fyra år, innan hon startade Slottsparkens café & restaurang.
– Jag räknar med att stänga i maj, sedan får jag se om jag kan hitta något annat ställe, konstaterar Bee Holm.
Vallonbygden förvaltar fastigheten på Bruksgatan.
– Det hyreskontrakt som finns i dag är alldeles för lågt, marknadsmässigt. Vi får inte subventionera och förstöra marknaden i Finspång, säger Vallonbygdens vd Hans-Erik Olofsson.
Han påpekar att samtliga hyreskontrakt granskas.
– Det är mellan 40 och 50 lokalkontrakt som måste ses över. Vi har alldeles för låga priser. Det är viktigt med en rättvis bedömning. Det är till exempel inte okej om någon betalar 300 kronor och någon annan tusen kronor, för i princip samma sak.
I Slottsparkens café & restaurangs tidigare avtal, som sades upp i slutet av förra året, ingick både el och parkeringsplatser i hyran.
– Normalt får de som bedriver verksamhet stå för sina egna driftkostnader. När även kallhyran går upp kan det bli en höjning på några tusen kronor i månaden. Att se över lokalkontrakt är något som fortgår hela tiden, konstaterar Hans-Erik Olofsson.