Varje år har Bergskas gymnasieelever och niorna på Grosvadsskolan och Nyhemsskolan chans att besöka ett gammalt nazistiskt koncentrationsläger.
I år gick resan till Neuengamme utanför Hamburg, där över 100 000 personer hölls fångna och slet för att tillverka tegel. Där gjordes också tuberkulosexperiment på barn. 55 000 kom aldrig levande därifrån.
– Det var intressant att veta, att få vara där på plats, säger Wurood Alnidaee från Bergska gymnasiet, som får medhåll av Embla Withell från Grosvadsskolan:
– Det känns mycket närmare nu.
De beskriver att de passerade en idyll strax innan de kom fram. Kvar finns två hus, fabriken med sina gamla vagnar och spår från baracker.
– Och en kanal som de hade grävt med sina händer. Jag tror inte att vi kan förstå riktigt hur hårt deras arbete var, att de slet för att överleva varje dag, säger Sofia Rosén från Bergska.
Hon är glad att hon fick möjlighet att åka till ett koncentrationsläger, eftersom hon länge har varit intresserad av andra världskriget och hur det kunde gå så långt. I en museidel kunde de läsa om personerna som varit där och få en inblick i hur de levde.
Mitt i det gamla koncentrationslägret uppfördes senare ett ungdomsfängelse, som stängde så sent som 2008.
– Det är bisarrt, säger läraren Anna Hellerstedt.
– Allt var så tyst när man gick där. Allt kändes dött, säger Sofia Rosén.
Eleverna ser att det finns tendenser till samma retorik nu som då, vilket skrämmer dem.
– Inte på samma starka och aggressiva sätt, men man kan se och höra likheter i politiken, säger Sofia.
– Vi vet att alla är olika, det är viktigt att acceptera det så att det här inte kan hända igen, säger Wurood Alnidaee.
Anna Hellerstedt, som har anordnat resorna sedan 2003, känner ett ännu större syfte efter senaste dagarnas försök till statskupper i både Tyskland och Peru.
– Att lära sig vad demokrati är och vad det innebär att vara utan demokrati är viktigt.
Sofia Rosén tycker det är intressant att fundera på varför Hitler blev så mäktig – och oroar sig för Ukraina.
– Man blir orolig, som Putin håller på med sitt jäkla krig nu. Med den teknik vi har i dag så hoppas jag på att man kan få det här i styr i tid. Innan allt är försent, säger hon och syftar på dagens vapen.
– Man hoppas att det ska lösa sig, så inte så många fler länder blir involverade, som det var under andra världskriget.