Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Resa start på diskussion om kyrkans framtid

FINSPÅNG
Nu är de hemma igen, Skedevi kyrkoråd och kyrkoherde Sten Vedmar. I en vecka har de varit på den engelska kanalön Guernsey. En resa som gav många upplevelser, men som också var starten på diskussioner om hur församlingens verksamhet ska se ut i framtiden.

Kanslist Bengt-Olov Nilsson och kyrkoherde Sten Vedmar tittar på kartan över Guernsey och samtalar om vad de upplevt under resan.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Kanslist Bengt-Olov Nilsson och kyrkoherde Sten Vedmar tittar på kartan över Guernsey och samtalar om vad de upplevt under resan. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2001-08-06 00:00
- Det var en fin idé av Sten att ta med oss till ön. Vi har få se otroligt mycket eftersom han känner till så mycket, säger Bengt-Olov Nilsson, kanslist på församlingsexpeditionen.
Sten Vedmar har varit på en ön varje år sedan i slutet av 80-talet och har därför en hel del kännedom om kanalön Guernsey som har cirka 60 000 invånare, som lyder under Storbritannien men som har egna lagar och egen valuta.

<b>Få erfarenheter</b>
Bakgrunden till besöket var, som Folkbladet tidigare har berättat, att varje församling nu , sedan staten och kyrkan skiljdes åt, har i uppgift att upprätta en församlingsinstruktion där församlingen ska beskriva den verksamhet de ska jobba med. Den ska vara klar 2003.
Ett led i arbetet kan vara att få erfarenheter av hur kyrkor och kyrkoråd i andra länder arbetar och det har nu Skedevi kyrkoråd alltså fått. Resan har delvis bestått i semester med guidning på ön, bad och shopping.
Men mycket tid har också lagts ned på att besöka den engelska statskyrkan, samtal med de som jobbar där och mottagande av information om deras verksamhet. Kyrkorådet har också inlett diskussioner om verksamheten i Skedevi församling.

<b>Långa diskussioner</b>
- Vi hade långa diskussioner långt in på nätterna, bland annat om hur man ska kunna få in alla generationer i kyrkans verksamhet som de hade där. Vi talade mycket om att försöka starta olika samtalsgrupper, berättar Bengt-Olov Nilsson.
- Det finns många frågor som är viktiga att diskutera. Vad betyder Jesus för människorna i Skedevi och Regna? Vilken nivå ska vi lägga verksamheten på? Det här ska sedan bli en församlingsinstruktion och det är viktigt att den är tydlig, säger Sten Vedmar.
Den svenska gruppen bodde på vad som skulle kunna liknas vid en stiftsgård.
- Där hade vi morgonbön varje dag och den leddes av olika församlingar varje dag, förklarar Bengt-Olov Nilsson.
Han nämner ofta ordet fascinerad när han berättar om resan. Dels när han pratar om öborna, dels när han pratar om kyrkans verksamhet där.

<b>Ställer upp</b>
- Vi har träffat mycket människor och de är lätta att komma i kontakt med, det är vänliga och ställer upp, säger Bengt-Olov Nilsson.
Han berättar om kyrkan där församlingen bestod av 270 personer och där man hade minst 100 besökare på varje gudstjänst.

<b>Blev fascinerad</b>
- Det blev jag fascinerad av, säger Bengt-Olov Nilsson.
Sten berättar att kyrkan har tre gudstjänster under söndagen; en för äldre människor, en slags familjegudstjänst och en sorts meditativ gudstjänst.
- Vi var med på en familjegudstjänsten och jag slogs av vilket sorl det var, det var många barn med, berättar Bengt-Olov Nilsson.
- De har ett fantastiskt program och mycket verksamhet i kyrkan och det kan vi ta intryck av, säger Sten Vedmar.
Väl hemma fortsätter diskussionerna. Nu ska små pusselbitar till slut bli ett helt pussel i församlingsinstruktionen.
- Nu fortsätter vi diskutera i personalgrupp och i kyrkoråd, säger Sten Vedmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om