Rena nöjet att bo i allmännyttan
Nio av tio hyresgäster i Finspångs allmännyttiga bostadsbolag Vallonbygden är nöjda med sitt boende och med bostadsbolagets service. Det visar en ny enkätundersökning som gjorts bland Vallonbygdens hyresgäster.
Vallonbygdens vd Mikael Rådegård är mycket nöjd med att hyresgästerna ger allmännyttan bra betyg i den enkätundersökning som Vallonbygden gjort. Foto: Johan Gustafsson
Foto:
Enkätundersökningen har gått ut till 1621 hushåll i allmännyttan mellan januari och april i år. 809 hushåll har valt att svara på enkäten. Hyresgästerna har bland annat fått tycka till om boendemiljön, fastighetsskötseln och bostadsbolagets service. 91 procent av hyresgästerna är nöjda med sitt boende och med bostadsbolagets fastighetsskötsel och service.
Inte samma sak
- Har man över 70 procent nöjda kunder ska man vara jätteglad och nu har vi 91 procent, det kan nog inte bli så mycket bättre, säger Mikael Rådegård. Sedan kan vi förbättra oss, men det är inte samma sak.
Vallonbygden har genomfört liknande enkätundersökningar med ungefär två års mellanrum sedan slutet av 1990-talet.
84 procent - då
Den senaste undersökningen gjordes 2004. Då var 84 procent av hyresgästerna nöjda. De siffrorna har nu alltså förbättrats.
Mikael Rådegård tror att det beror på att man blivit bättre på att lyssna på hyresgästerna och att man varit bra på att genomföra de förslag på förändringar som hyresgästerna framfört. Sedan tre år tillbaka ordnar Vallonbygdens ledning varje år möten med de boende i de olika bostadsområdena, för att hyresgästerna ska få framföra sina synpunkter. Dessutom började man för två år sedan att ha ett så kallat boservicekontor i Vallonbygdens olika bostadsområden en dag i månaden, där hyresgäster enkelt kan få kontakt med en fastighetsskötare för att få olika problem lösta.
- Det som slår igenom här, det är det här att man gör något, säger Mikael Rådegård. Vi inte bara lyssnar, vi gör något.
En sak som hyresgästerna däremot är mindre nöjda med är städningen av gemensamma utrymmen. Det handlar till exempel om städning av källare och tvättstugor.
Ny enterprenör
- Där kommer vi att handla upp en ny entreprenör från årsskiftet, så där hoppas jag att det ska ske en förbättring, säger Mikael Rådegård.
Andra klagomål som framförts är att ljudisoleringen i lägenheterna kunde vara bättre. Men det är något som är svårt att göra något åt på en gång, anser Mikael Rådegård. Det kan först bli aktuellt när lägenheterna renoveras.
För hög hyra
Dessutom uppger 18 procent av de boende att de funderat på att flytta från bostadsbolaget för att de tycker att hyran är för hög. Mikael Rådegård säger att hyrorna i Vallonbygden ligger 600 till 1000 kronor lägre i månaden än vad motsvarande lägenheter skulle kosta i Norrköping. Det är enligt honom svårt att ha lägre hyror än man har idag.
- Att sänka hyran är en omöjlighet för oss, säger han. Vi försöker hålla ner kostnaderna, men att komma ner ytterligare är jättesvårt.