Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rekordusel lönsamhet

Svensk grisproduktion går på lågvarv. Aldrig har lönsamheten varit så dålig som i dag, enligt LRF Konsult.

FINSPÅNG2011-03-04 03:00

- Fortsätter det så här är det snart slut på svensk skinka, fläskkotlett och fläskfilé på de svenska middagsborden, vilket är både tragiskt och motsägelsefullt då intresset för var och hur livsmedel produceras bara ökar, säger Lars-Göran Svensson, marknadsansvarig lantbruk LRF Konsult.

Orsaken till resultatet stavas höga djurskyddslagskostnader. Samtidigt som svenska grisar har det bästa skyddet i världen, är kostnaderna för dito och därmed slutpriset till kund högst. Det gör svenska grisbönder chanslösa i konkurrensen på världsmarknaden menar LRF Konsult. Greger Arvidsson, ordförande för LRF Finspång, instämmer:

- Vi har en dyrare produktion här på grund av ett bättre djurskydd. Och i en näring där man räknar tioöringar spelar bara några få kronor lägre pris jämfört med utlandet stor roll, säger han.

Ingen prisökning
Krisen för grisuppfödare finns dock i hela Europa, vilket beror på marknadskrafterna som styr. Grisar föds upp på spannmål, men sambandet som fanns tidigare då priset på griskött steg när spannmålspriserna ökade, finns inte längre.

- Går inte priset på köttet upp då, sjunker lönsamheten direkt, säger Lars-Göran Svensson, marknadsansvarig lantbruk på LRF.

Att det går extra dåligt för svenska grisproducenter just nu, beror enligt Greger Arvidsson på den tyska dioxinskandalen i höstas:

- Många länder stängde då sina gränser till tysk kött vilket gjorde att deras priser sjönk. Men Sverige satte inget importstopp och kunde handlar riktigt billigt kött från Tyskland.

Dyrare ändå
Genom att dela upp kommunernas upphandlingar, skulle en del av problematiken lösas tror Greger Arvidsson:

- Som det är nu finns i stort sett bara två aktörer på den svenska marknaden som kan lägga anbud när kommuner ska upphandla. Ibland går till och med kommuner ihop och då blir det ännu större upphandlingar. Dessa kan lägga vilket anbud som helst, säger han.

Menar du att priset på det importerade, billigare köttet, till och med kan bli dyrare än det svenska när kommuner upphandlar?

- Ja, så är det. Det finns ju ingen konkurrens! Alla vill köpa billigt och sälja dyrt. Det är inget kostigt med det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om