Skolstarten närmar sig och för Finspångs båda gymnasieskolor, Bergska och Curt Nicolin, har bilden över intresset för de olika programmen klarnat.
Curt Nicolin gymnasiet rapporterar om ett ovanligt högt söktryck. Rektorn Anders Södergren berättar till och med om rekordsiffror för de båda tekniska programmen. Det tekniska programmet har 112 antagna elever och 36 på reservplats. Och det industritekniska programmet har 33 antagna elever medan åtta står som reserver.
– Det är fler än vanligt på båda programmen, säger Anders Södergren.
– Industriprogrammet är alltid populärt men nu har vi haft lite fler sökande än vanligt. Kul förstås även om det samtidigt känns jobbigt att vi inte kan ta emot alla elever som gjort ett aktivt val att vilja komma till oss. På industritekniska programmet handlar det dock om ett trendbrott med ett söktryck som vi tidigare inte har upplevt. Vi har gjort stora investeringar i vår verkstad och det kan vara det som lockar. Det är positivt i och med att det är ett jätteproblem på många andra håll i Sverige med få elever på industriprogrammen.
Även de båda andra programmen, vård och omsorg samt el och energi, fylldes snabbt. Vårdprogrammet har 24 antagna elever (fem reserver) och el och energi har 16 antagna elever (fyra reserver).
I vanlig ordning kommer en stor del av eleverna på Curt Nicolin – i år lite över hälften – från Norrköping.
– Det är bara bra. Dels får vi en skön mix av folk med olika bakgrund och dels ser våra ägare gärna att vi har ett så brett upptagningsområde som möjligt, säger Anders Södergren.
På kommunala Bergska är det de högskoleförberedande programmen som lockar mest och flest. Både ekonomiprogrammet och naturvetenskapsprogrammet är i princip fullbelagda några dagar innan skolstarten.
– Endast några enstaka platser återstår att fylla. Särskilt ekonomiprogrammet är mer populärt nu än tidigare, säger Cathrine Jerrhage, verksamhetsansvarig för gymnasiet, högstadiet och vuxenutbildningen i Finspångs kommun.
De tre yrkesförberedande programmen – bygg och anläggning, försäljning och service samt barn och fritid – har svårare att locka till sig nya elever.
– Ändå skriker formligen samhället efter elever på yrkesutbildningarna. Det behövs arbetskraft överallt. Till alla typer av branscher, från transportsektorn till dataindustrin, fortsätter Cathrine Jerrhage.