Rekord på veteranmarknad
Rekord, både när det gällde knallar och antal besökare. Det bedömer Peder Sterlinge att det var på söndagen när årets upplaga av Veteranmarknaden genomfördes vid Lantbruksmuseet. Som invigdes just denna dag.
Landshövding Björn Eriksson och museiföreningens ordförande Christer Thorn fick jobba litet för att inviga lantbruksmuseet. Foto: Gunnar Johansson
Foto:
Folkbladet har redan berättat om den nya tillbyggnaden, som blev färdigt för ungefär en vecka sedan. I går invigdes den av landshövding Björn Eriksson.
- Detta är ett ständigt invigningsobjekt, sade han bland annat. Jag har invigt lantbruksmuseet flera gånger. Första spadtaget och sedan när huset var klart, men fortfarande stod tomt och så nu när det är fyllt med föremål.
Samarbete
Både landshövdingen och museiföreningens ordförande Christer Thorn betonade att trots invigning så är det ingalunda ett färdigt museum det handlar om.
- Lantbruksmuseet blir aldrig färdigt och vi har redan planer för framtiden, sade Christer Thorn. Vi vill utveckla hela området som skulle passa utmärkt för olika evenemang. I samverkan med andra föreningar i den här delen av kommunen, men också med företag och privatpersoner kan vi utveckla landsbygden. Vi tar gärna emot förslag.
Christer Thorn tackade för stöd som föreningen fått av landsbygdsprojektet Våg 21, av länsstyrelsen, Finspångs kommun, lokala företag med flera. Han framhöll särskilt grundaren Karl Hellmark och donatorn Karl-Harry Nilsson vars stora samlingar kan beskådas på museet.
- Tack också till föreningens alla medlemmar som lagt ner mycket arbete. Jag nämner särskilt eldsjälen Peder Sterlinge.
När det så blev dags för invigningsceremoni så krävdes större doningar än en sax. För det var inget litet band som skulle tas av, här handlade det om rediga doningar.
Tvåmanssåg
En stock. Och en timmersvans. Det vill säga en tvåmanna-såg, som hövdingen och ordföranden greppade var sin sida av. För säkerhets skull tog Björn Eriksson av sig tröjan före motionen.
- Dra på du! uppmanade han Christer Thorn, och så undrade han om man det var Gudrun man skulle tacka för stocken. Stormen, alltså.
Nåväl, efter några minuters ihärdigt sågande föll så en bit av socken till marken - invigningen var fullbordad.
Rekord
Kommunfullmäktiges ordförande Inge Carlsson grattade med blommor från kommunen, Denny Lawrot grattade på samma sätt från Våg 21 och Göran Gustafson från Grytgöls IK överlämnade blommor och GIK:s vimpel.
Men enbart museum gör ingen veteranmarknad, även om säkert museet var en stor anledning till rekordpubliken.
- Jag kan inte säga säkert, men nog har det varit ett tusental besökare under dagen, sade Peder Sterlinge. Det är stor omsättning på folk.
Han berättar att det var 38 knallar föranmälda och att det tillkommit några.
- Det är säkert över 40, det är rekord.
Hönor
Förutom det klassiska sortimentet på just denna marknad - veteran mc-utställning, reservdelar och annat motoranknutet - finns här också det vanliga marknadsutbudet. Godis, second hand-prylar, böcker och cd-skivor. För att nämna något.
Höns av sex litet ovanligare raser - i alla fall för oss lekmän - kunde man också bekanta sig med.
- Jag tyckte att det skulle vara trevligt med något levande också, säger "hönsmamman" Maria Gustafsson, som representerade Östgöta rasfjäderfäklubb.
Don Redmon Band från Sonstorp stod för underhållningen.