Reinfeldt: Jag tror på lokala lösningar
Socsam-projektet stod på dagordningen när moderatledaren Fredrik Reinfeldt kom på blixtvisit till Finspång i går eftermiddag.Carl-Gustav Mörner skickade med sin partiledare en önskan tillbaka till Stockholm: att arbeta för att Finspångs nuvarande modell för samverkan får fortsätta.
Företrädare för Socsam-projektet informerade. Fredrik Reinfeldt lyssnade. I bakgrunden Solweig Stjernvall, Finspångsmoderat på väg till Skåne.
Foto:
Carl-Gustaf Mörner hälsade välkommen och därefter vidtog en information om Socsam-projektet.
Hisnande 51 miljarder
Peter Fransson inledde, därefter tog nye projektchefen Mats Hasselrot vid. Ekonom Malin Bergljung och utredare Per Adolfsson från beställarförbundets kansli gav en ekonomisk översikt och rehabsamordnare Annika Landewall, Närsjukvården, gav kött på benen med att berätta om några verkliga fall.
Fredrik Reinfeldt och övriga som lyssnade, fick bl a veta att samordningen mellan kommunen, försäkringskassan, landstinget och arbetsförmedlingen, bland annat har lett till låga sjukpenningkostnader i Finspång, jämfört med landet i övrigt. Kurvorna skiljer sig tydligt åt.
- Om utvecklingen i Sverige som helhet varit likadan som den i Finspång, skulle hisnande 51 miljarder mindre ha betalas ut i sjukpenning sedan 1997, sade Malin Bergljung.
- Det skulle ha löst de statsfinansiella problemen, replikerade Fredrik Reinfeldt.
Glad åt resultat
Både Peter Fransson och Per Adolfsson poängterade att utgifterna går ner i ett av de finansiella systemen, så innebär det inte att de ökar i ett annat.
- Med samverkan gör vi mer, än var och en för sig, sade Carl-Gustaf Mörner.
Fredrik Reinfeldt gladde sig över de goda resultaten.
- Jag tror absolut på att nära, lokala, flexibla lösningar får tillbaka personer i arbete, sade han. Men problemet är också att mycket av vården i vårt samhälle inte fungerar bra.
Om Finspång kan glädja sig åt positiv utveckling på sjukskrivningssidan, så är arbetslösheten bland ungdomar ett desto större problem. Kenth Larsson, chef på arbetsförmedlingen i Finspång, undrade när näringslivet är berett att samverka mer med arbetsförmedling och försäkringskassa.
"Pragmatisk attityd"
- Vår slutsats är att företagen behöver morot och den uppfattningen delas av LO, sade Reinfeldt och syftade på utspelet om att sänka arbetsgivaravgiften för företag som anställer arbetslösa. Sänkningen ska variera i förhållande till arbetslöshetens längd.
- Vi försöker ha en pragmatisk attityd till innehållet i politiken, förklarade Fredrik Reinfeldt.
Som slutkläm på besöket fick Fredrik Reinfeldt med sig en önskan till riksdagen: att arbeta för att socsam i den nuvarande formen inte ska upphöra. Det nuvarande beslutet är att projektet tar slut om två år. Den möjlighet som redan nu finns är att samverka kring rehabiliteringsfrågorna, vilket man gör i flera kommuner. Men det samverkan är begränsad i förhållande till socsam.
- Jag tar med mig vad som sagts här och är positiv till lokalt arbete, sade Fredrik Reinfeldt, utan att lova att det var just "Finspångsmodellen" han vill verka för.