Regnabon: "Jag har inte sovit på fem månader"

Boende i Regna är tydliga. De kommer att kämpa mot planerna på 34 vindkraftverk i skogarna nordväst om Regna.

Regnborna Lars Dahl, Bia Dahl och Christina Lunqvist vill skydda sitt område från vindkraftverk.

Regnborna Lars Dahl, Bia Dahl och Christina Lunqvist vill skydda sitt område från vindkraftverk.

Foto: Emilie Jurak

Finspång2021-11-02 10:15

– Jag pratade med Stena Renewable på samrådet, men fick inte några direkta svar. Det var bara ett spel för gallerian, säger Regnabon Bia Dahl.

undefined
RVVR står för "Rättvisa Vindar vid Regna".

Hon hänvisade till det samråd som nyligen hölls, där Stena Renewable öppnade dörrarna för att informera allmänheten om planerna på en vindkraftspark i området.

– Det finns både de som är positiva och negativa kring vindkraftsplanerna. Vi fångar upp folk som främst är oroliga för hur de själva kommer att påverkas. Klimatfrågan med den tillhörande energiomställningen är en komplex fråga där allt inte är svartvitt. Många avväganden behöver göras under resans gång. Det blir ett lokalt intrång för de som bor i närområdet, medan det i ett bredare perspektiv bidrar till positiva effekter på ett regionalt eller nationellt plan, berättar Dan Sandros, projektledare på Stena Renewable – bolaget som vill bygga kraftverken nordväst om Regna.

undefined
De planerade vindkraftverken kommer nå upp till en höjd på 270 meter.

Åsikterna är många. Christina Lundqvist, Bia Dahl och Lars Dahl bor i Regna. De känner oro inför vad som planeras.

– Jag har inte sovit på fem månader, sedan vi fick beskedet. Stressen kring etableringen och hur det kommer att se ut är en enorm oro för många i området, berättar Bia Dahl.

De planerade kraftverken kommer att nå upp till en höjd av 270 meter. Många i trakten är oroliga. Men att få kraftverken att försvinna helt är inte målet. På kommunfullmäktige nyligen lyftes ett förslag om hur en avståndsregel skulle kunna se ut – för att säkerställa att kraftverken inte kommer för nära boende.

undefined
Bakom Regnaborna kommer de flesta vindkraftverk synas längst med horisonten.

– Om vi skapar en avståndsregel som man förhåller sig till säger vi inte nej till vindkraft. Vi vill att de ska visa respekt för oss som bor här och det är jätteviktigt. Det försöker vi få in hos politikerna, säger Bia Dahl.

Regnaborna arbetar tillsammans, dag ut och dag in, för att få sina röster hörda.

– Vi har bildat en förening och en liten proteströrelse som vi har dragit igång, säger Lars Dahl och förklarar att mycket jobb handlar om att påverka politikerna.

– De har beslutsmakten och kan säga nej till detta eller, som sagt, skapa en avståndsregel, säger han.

undefined
En lugn vy för Regnaborna kan bli en mardröm utan en avståndsregel.

Under samrådet nyligen visade Stena Renewable bland annat hur ett vindkraftverks maxvolym, på 40 decibel, kan uppfattas av människan.

– Det är inte sant, tänkte vi. Det var fruktansvärt. Folk som stod där var chockade. Det ljudet vill inte jag leva med, säger Christina Lundqvist.

Därför fortsätter deras jobb för att påverka planerna.

Karta: Regna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!