Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Patienter påverkas när regionen ska spara miljardbelopp

Längre väntetider, mindre hälsofrämjande arbete och inte lika täta kontroller. Det kan bli några av effekterna för patienterna när Region Östergötland ska vända miljardförlusten. "Det finns en stor oro bland personalen över vad som kommer att hända", säger undersköterskan Frida Hedberg.

Vi har träffat Sandra Landell, arbetsterapeut, Frida Hedberg, undersköterska, Jenny Sundberg, biomedicinsk analytiker och Carola Skogwik, primäromvårdnadschef Vårdcentrum Finspång.

Vi har träffat Sandra Landell, arbetsterapeut, Frida Hedberg, undersköterska, Jenny Sundberg, biomedicinsk analytiker och Carola Skogwik, primäromvårdnadschef Vårdcentrum Finspång.

Foto: Mikael Grip

Finspång2023-10-31 05:00

Region Östergötland är på väg mot ett kraftigt minusresultat 2023 och behöver sätta in stora besparingar nästa år för att komma tillrätta med ekonomin.

– Prognosen för 2023 handlar om totalt 1,6 miljarder kronor back för Region Östergötland, varav 1,1 miljarder har med hälsa- och sjukvård att göra, säger regiondirektör Mikael Borin.

undefined
Regiondirektör Mikael Borin utesluter inte att personal kan behöva varslas om uppsägning när Region Östergötland måste spara motsvarande kostnaden för 600 tjänster, även om det inte är aktuellt i nuläget.

Vi har tidigare berättat om Region Östergötlands besparingskrav inför 2024, där motsvarande 600 tjänster ska bort.

– Det är sex procent av den totala personalkostnaden som vi behöver spara in. Det finns i nuläget inga beslut om att vi ska varsla personal. Även om det inte går att utesluta, eftersom det behövs kraftfulla åtgärder. I första hand handlar det om att minska nivån på inhyrd personal och minska övertiden, förklarar Mikael Borin och fortsätter:

– Vi vill införa ett anställningsstopp för alla yrkeskategorier. 

Något som blev färdigförhandlat under måndagen.

undefined
Vi har träffat Sandra Landell, arbetsterapeut, Frida Hedberg, undersköterska, Jenny Sundberg, biomedicinsk analytiker och Carola Skogwik, primäromvårdnadschef Vårdcentrum Finspång.

Hur påverkar då besparingskraven Vårdcentrum i Finspång med 200 anställda? Vi har träffat Sandra Landell, arbetsterapeut, Frida Hedberg, undersköterska, Jenny Sundberg, biomedicinsk analytiker och Carola Skogwik, primäromvårdsområdeschef Vårdcentrum Finspång.

 – Vi ligger tio miljoner kronor back för det här året just nu. Underskottet beror främst på minskade intäkter, ökade hyreskostnader och hyrpersonal. Vårt underskott är inte störst, men vi har ett jobb att göra, säger Carola Skogwik.

Har den nya privata vårdcentralen som startade i Finspång hösten 2022 påverkat er?

– Ja, vi har tappat 1 500 listade patienter, säger Skogwik. 

undefined
Region Östergötland, där Vårdcentrum i Finspång ingår, är på väg mot ett miljardunderskott 2023 och nu måste regionen spara för att nå ett nollresultat 2024.

Hur har ni ändå kunnat gå så pass ekonomiskt okej?

– Det finns en ekonomisk medvetenhet, men det är jättedyrt med inhyrd personal. Det kan handla om dubbla kostnaden för en inhyrd sjuksköterska jämfört med en fast anställd. På vårdcentralen har vi arbetat bort all inhyrd personal, men vi har inhyrda sjuksköterskor på Närvårdskliniken, berättar Carola Skogwik.

Ni har ett besparingskrav för 2024?

– Ja, målsättningen är en ekonomi i balans när 2024 är slut. Det handlar om att vara transparent om det ekonomiska läget och inte ersätta personal som slutar av olika skäl. Det kan vara medarbetare som går i pension som inte ersätts och ledigheter som inte täcks för att minska på kostnaderna, säger Carola Skogwik.

undefined
"Vi kommer inte att kunna leverera med samma tillgänglighet och med samma kvalitet när det ska sparas så pass mycket", säger Carola Skogwik.

Går det att spara i verksamheterna?

– Att hitta andra arbetssätt och försöka bli mer effektiva har vi jobbat med i många år. Det är svårt när allting blir dyrare. Som det ser ut nu är det ingen verksamhet hos oss som ska läggas ner eller flyttas. Men vi kommer inte att kunna leverera med samma tillgänglighet och med samma kvalitet när det ska sparas så pass mycket, säger Carola Skogwik.

undefined
"Vi kan inte jobba som vi har gjort. Om en patient är stabil i sin sjukdom så kanske den personen inte blir bokad lika tätt för kontroll som den är van vid. Det kan helt enkelt bli längre väntetider", säger Carola Skogwik, chef Vårdcentrum i Finspång.

Hur kommer patienterna att märka av besparingarna?

– Vi kan inte jobba som vi har gjort. Om en patient är stabil i sin sjukdom så kanske den personen inte blir bokad lika tätt för kontroll som den är van vid. Det kan helt enkelt bli längre väntetider. Tyvärr kan vi behöva minska på det hälsofrämjande arbetet och prioritera de som är akut sjuka, säger Carola Skogwik. 

undefined
"Det finns en stor oro bland personalen över vad som kommer att hända. Hur blir arbetsbelastningen om de inhyrda sjuksköterskorna försvinner? Vi upplever redan nu att vi har för lite personal", berättar undersköterskan Frida Hedberg.

De olika verksamheterna gör sitt bästa för att hålla i pengarna samtidigt som patientsäkerheten förstås är viktig.

– Vi har börjat att inventera för att se om vi kan kapa några fler kostnader och öka produktionen, säger Jenny Sundberg.

– Det kan handla om att försöka minska på extra transporter och bud. Att tänka till mer kring material, behövs vissa inköp? Men vi värnar om patienterna och deras vård, säger Frida Hedberg.

undefined
"Vi är tungt belastade och skulle egentligen behöva mer personal", säger arbetsterapeuten Sandra Landell.

Finns det någon oro bland personalen?

– Ja, det finns en stor oro bland personalen över vad som kommer att hända. Hur blir arbetsbelastningen om de inhyrda sjuksköterskorna försvinner? Vi upplever redan nu att vi har för lite personal, berättar Frida Hedberg. 

– Vi är tungt belastade och skulle egentligen behöva mer personal. Det är vår legitimation som står på spel om något skulle hända patienterna, säger Sandra Landell.

undefined
"Jag vill att inhyrd personal i stället ska ta en fast anställning hos oss", säger Carola Skogwik, primäromvårdsområdeschef Vårdcentrum Finspång.

Den tydliga målsättningen är att få bort all inhyrd personal under 2024.

– Vi har lämnat in handlingsplaner för hur det ska gå till i öppenvården och arbetar även med slutenvården. Jag vill att inhyrd personal i stället ska ta en fast anställning hos oss. Då har den personen en större anställningstrygghet med semester, pensionsavsättning, sjuklön och fortbildning på ett helt annat sätt, säger Carola Skogwik. 

Det finns i Vårdcentrum

Vårdcentrum i Finspång har 19 500 listade personer eller potentiella patienter om man så vill.

Följande verksamheter finns i Vårdcentrum: Vårdcentral med BVC, rehab, närvårdskliniken, kommunens korttidsavdelning, specialistmottagning, psykiatrisk mottagning, jourcentral, kvinnohälsan, mottagningshotell där specialister tar emot patienter och en barn- och ungdomsmottagning. Det finns också ett fristående apotek i byggnaden. 

Karta: Vårdcentrum Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!