"Redan idag är det färre"

I februari i år fanns det 70 ungdomar i gymnasieålder som stod utan sysselsättning. Kommunstyrelsens ordförande menar att siffrorna är lite missvisande och att det egentliga antalet är mycket lägre.

Efter grundskolan gäller inte skolplikten och det är dessa "hemmasittare" kommunen har kartlagt.

Efter grundskolan gäller inte skolplikten och det är dessa "hemmasittare" kommunen har kartlagt.

Foto: Magnus Andersson

Finspång2019-03-27 11:55

Enligt skollagen har varje svensk kommun ett ansvar att hålla sig informerade om hur ungdomar mellan 16 och 20 år sysselsätter sig. De allra flesta går på gymnasiet men i februari i år fanns det 70 personer i Finspång registrerade inom det kommunala aktivitetsansvaret.

– Man måste komma ihåg att det här är en ögonblicksbild och redan idag är det färre. Ungefär hälften är sådana som vi vet är mellan två jobb eller kanske ska flytta till Karlstad om två veckor och att det där väntar ett jobb, säger Ulrika Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Den här rapporten blev lite av en aha-upplevelse för oss i kommunstyrelsen, att förvaltningen har så otroligt bra koll på ungdomarna. Det är en individkontakt de har, säger Hugo Andersson (C).

Ungdomar som inte går på gymnasiet har kontaktats via brev eller telefon. Av dem har flera uppgett att de faktiskt har en annan sysselsättning. Så som arbete, föräldraledighet, vård- eller fängelsevistelse.

– I slutändan är det just nu två ungdomar som står helt utan sysselsättning, men vi kan heller inte tvinga någon till något de inte vill. Man har gjort ett väldigt bra jobb i att faktiskt hjälpa ungdomarna till exempelvis Arbetsförmedlingen, men det kräver som sagt att individen själv vill. Sedan måste vi titta framåt och fundera på om vi ska erbjuda andra sysselsättningar, som praktik till exempel, säger Ulrika Jeansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om