Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Reaktionen: "Det visar att de har lite medmänsklighet"

Berith och Ronny Larsson är ett par som det finns många av i Finspång. Ronny arbetar på en stor industri och Berith inom den kommunala äldreomsorgen. Kommunens förslag om att införa tre semesterperioder hade enligt dem varit en katastrof.

Berith och Ronny Larsson är ett av många par i Finspång, där den ena arbetar inom industrin och den andre arbetar inom äldrevården. "Det som kommunen ville göra hade påverkat vår tillvaro negativt och det är många par som hade påverkats på samma sätt", säger Ronny.

Berith och Ronny Larsson är ett av många par i Finspång, där den ena arbetar inom industrin och den andre arbetar inom äldrevården. "Det som kommunen ville göra hade påverkat vår tillvaro negativt och det är många par som hade påverkats på samma sätt", säger Ronny.

Foto: Mikael Grip

Finspång2022-02-22 17:30

Den här intervjun gjordes några dagar innan kommunen beslutade att inte gå vidare med sitt förslag om tre semesterperioder. Efter att kommunen på måndagkvällen skrotat sitt förslag når vi paret igen på tisdagsförmiddagen. 

– Äntligen lyssnade de på vad personalen tycker, tack för det! Det visar att de har lite medmänsklighet också, säger Berith Larsson.

Berith, som är undersköterska, har jobbat ständig natt på Hårstorpsgården i 24 år och hon arbetade inom vård- och omsorgsyrket även innan det. Ronny har arbetat på Siemens i över 40 år.

– Det som kommunen försökte genomföra är en "snackis" på många industrier i Finspång. Det är många på industrierna som har sina nära och kära inom vård- och omsorg. Det normala är att vi får två veckor gemensam semester, sedan kan vi "glida" någon vecka, så det kan bli någon mer semestervecka tillsammans, säger Ronny.

undefined
"Kontentan av kommunens förslag hade blivit att vi hade fått semester tillsammans vart tredje år. Hur många förhållanden håller för det"? undrar Ronny Larsson.

Kommunens förslag gick ut på att det skulle vara tre semesterperioder kommande sommar, där den första perioden startar 6 juni och den sista slutar 28 augusti, istället för två semesterperioder.

– Kontentan av kommunens förslag hade blivit att vi kommer att få semester tillsammans vart tredje år. Hur många förhållanden håller för det? Det hade blivit katastrof för många familjer, menar Ronny.

Gränsen är enligt paret nådd.

– Det blir hela tiden försämringar i Beriths arbete. Det som kommunen ville göra hade påverkat vår tillvaro negativt och det är många par som hade påverkats på samma sätt, förklarar Ronny.

undefined
"Kommunens förslag på tre semesterperioder för de som arbetar inom vård- och omsorg var hårt och kallsinnigt", anser Ronny Larsson.

Enligt kommunen hade förslaget med tre semesterperioder gett de anställda den återhämtning de behöver efter två år med covid.

– Det är patetiskt att påstå något sådant. Ska den ena parten ha semester själv, medan den andre jobbar? Risken hade varit stor att ingen tagit semester den första och sista perioden, utan istället jobbat och tagit semester under hösten istället. Förslaget från kommunen var hårt och kallsinnigt, säger Ronny.

undefined
"Äntligen lyssnade de på vad personalen tycker, tack för det! Det visar att de har lite medmänsklighet också", säger Berith Larsson.

Hur ska kommunen lösa vikariefrågan då?

– Visst har pandemin försvårat vikarieläget, men det går inte att gömma sig bakom det. Jag har mött många duktiga vikarier under årens lopp, som har önskat en fast anställning. Men när det närmat sig att de jobbat så länge att kommunen måste anställa dem, så görs inte det av besparingsskäl, säger Berith.

– Kommunen har misskött vikariefrågan under lång tid och inte haft någon vettig strategi. Kommunen har förlitat sig på att det finns vikarier som är villiga att ta vilka pass som helst. När dessa vikarier har närmat sig en fast anställning, är det inte många som har fått den chansen. Istället har telefonen slutat ringa och duktig personal har sökt sig till andra branscher. Att vända på det här kan inte lösas till den här sommaren. Det har varit en nedåtgående spiral länge, som det kommer ta år att förändra, menar Ronny. 

undefined
"Visst har pandemin försvårat vikarieläget, men det går inte att gömma sig bakom det", säger Berith Larsson.

Hur skönt är det att kommunen drog tillbaka sitt förslag?

– Jag är positivt överraskad. Jag vill träffa våra barnbarn tillsammans med Ronny på sommaren och med två semesterperioder kan vi göra det som vanligt, berättar Berith. 

Berith säger att hon tidigare trivts med sitt jobb och de äldre hon hjälpt under alla år i yrket.

– Men nu är det nog med försämringar inom vår bransch. Det är jättebra att kommunen drog tillbaka sitt förslag, konstaterar hon.

Detta har hänt

Finspångs kommun la först fram ett förslag om tre semesterperioder, istället för två, för anställda inom vård- och omsorg och social omsorg samt Bemanningscentralen. Detta ledde till ett stort missnöje bland många anställda. Under måndagskvällen beslutade Finspångs kommun att dra tillbaka sitt förslag om tre semesterperioder och istället fortsätta med två semesterperioder mellan veckorna 25-32 precis som det brukar vara.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!