Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Reagerar och agerar för en bättre lekplats

I villorna på Kraftkärrsvägen bor det många barnfamiljer, men lekplatsen i området är i dåligt skick. Det har fått Tove Hagerstål att agera. Nu vill hon starta en villaförening i området så att föräldrarna ska ansvara för lekplatsens skötsel. Dessutom har hon på Komvux skrivit en uppsats om lekplatserna i Finspångs tätort.

Det är den här lekplatsen på Kraftkärrsområdet och många andra i Finspång. Det har Tove Hagerstål undersökt och nu vill hon tillsammans med andra föräldrar sköta den själv så att sonen Jack och andra barn kan få en säkrare och finare lekplats att gå till. 
FOTO: TITTI OLOVSSON

Det är den här lekplatsen på Kraftkärrsområdet och många andra i Finspång. Det har Tove Hagerstål undersökt och nu vill hon tillsammans med andra föräldrar sköta den själv så att sonen Jack och andra barn kan få en säkrare och finare lekplats att gå till. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2003-12-04 06:00
Tove Hagerstål bor tillsammans med sin familj på Kraftkärrsvägen. Där bor också många andra barnfamiljer och därmed vill många ha en bra lekplats i området, men den som finns är i dåligt skick. Till slut bestämde sig Tove Hagerstål för att ta saken i egna händer. Hon ringde till Tekniska verken för att ta reda på vilka regler som gäller för lekplatser. Hon fick då veta att kommunen sedan 1999 bara ansvarar för drift och underhåll vid två lekplatser, på Profilen och Östermalm. 1999 kom det nya EU-regler för lekplatser och lekredskap.

Mer rädd om
- Men man kan få ekonomisk hjälp av Tekniska verken till lite nya grejer som sand och till att laga staket om vi föräldrar ordnar det och sköter lekplatsen. Om man vill ha större lekredskap måste det gå genom byggnads/tekniska nämnden. Om man inte ber om något kan de inte heller veta att man vill ha det, resonerar Tove Hagerstål.
Därför ska hon i vår försöka starta en villaförening i området som kan ta på sig ansvaret för lekplatsen.
- Jag har pratat med flera föräldrar så intresset finns. Jag tror det kan vara kul att göra i ordning här tillsammans och så tror jag att man blir mer rädd om det om man har ansvaret för skötseln själv, säger Tove Hagerstål.

En uppsats
Hon visar oss lekplatsen på Kraftkärrsområdet och den ser sliten ut.
- Man skulle kunna måla staketet och så kan kommunen köra hit sand, det tar inte så lång tid att lägga ut om vi är flera, säger Tove Hagerstål.
Toves engagemang har också blivit en uppsats om lekplatserna i Finspångs tätort. Detta som en uppgift på Komvux där hon studerar. Uppsatsen har fått namnet Lekplatsernas förfall.

Besökt lekplatser
- Det har blivit så eftersom kommunen bara har ansvaret för två. Mest är det i villaområden de blir förfallna för vid hyreshus är det fastighetsägaren som har ansvar för dem, förklarar Tove Hagerstål.
I omkring en månad har hon jobbat med uppsatsen. Hon har sökt fakta på Internet, intervjuat Hans Hjelm på Tekniska verken, pratat med föräldrar, barn och dagmammor liksom med en boende i ett område i Lotorp där de själva underhåller lekplatsen. Hon har också besökt flera lekplatser.
- Det har inte varit så svårt att hitta information och de har varit mycket samarbetsvilliga på Tekniska verken, berättar Tove Hagerstål.

Allvarliga fel
Hennes syfte med uppsatsen har varit att ta reda på vad som hände efter att den nya EU-standarden trädde i kraft 1999. Hon har sökt svar på vilka skyldigheter och rättigheter föräldrar har, om man kan få ekonomisk hjälp och hur lekplatserna ser ut i dag. Vid besöken vid de olika lekplatserna har Tove Hagerstål upptäckt flera allvarliga fel, som till exempel trasiga gungor, uppstående spikar och trasiga staket. Men hon har under arbetets gång också upptäckt att det går att ta över ansvaret själv och att det finns ekonomisk hjälp att få. Så det är nog ingen vågad gissning att arbetet med att få en säkrare och finare lekplats på Kraftkärrsområdet dras igång i vår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om